Γράφει ο Τηλέμαχος Μαράτος

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 25 Ιουλίου 2015

alexis-tsipras

Προ καιρού διευθυντής μεγάλης εφημερίδος περιέγραφε, στην τηλεόραση, (Παπαχελάς, «Σκαϊ») συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα, κάποτε. Θυμήθηκε ότι ο κ. Τσίπρας ήταν απολύτως βέβαιος για την επικράτησή του στην πολιτική. Αρκετά άγνωστος, τότε, δικαιολόγησε την πεποίθησή του λέγοντας ότι : «είχε άστρο». «Αστρονομικοί» όροι αυτού του είδους (όπως και «τέρμινα», «μεγάλες πόρτες» κτλ.,) Είναι συνήθεις και απολύτως κατανοητοί σε χαρτορίχτρες, καφετζούδες, τσιγγάνες αλλά και αστρολόγους, με μεγαλύτερη επιστημονική επικάλυψη. Αλλά. Όσον με αφορά, επειδή είμαι πείσμων ορθολογιστής, θα ήμουν πολύ ευτυχής αν είχα την ευκαιρία να ερωτήσω τον κ. Τσίπρα, τι είδους ουράνιο σώμα είναι αυτό το «Άστρο». Πλανήτης, απλανής, αστεροειδής, μετεωρίτης, κ.ό.κ, που έχει αποστολή, πιό πολύ, λόγο ύπαρξης, να εποπτεύει και να φροντίζει την σταδιοδρομία του κ. Τσίπρα. (Και με τι ησχολείτο κατά τον καιρό της σωματικής του διαπλάσεως; Είχε διακοπές; Αυτό είναι πολύ γνωστό στους «κάμεραμεν» που φροντίζουν να απεικονίζουν τον περί ού ο λόγος από χαμηλά και με φόντο συνήθως το ταβάνι.)

Τέτοιου είδους καθήκοντα, κατά την χριστιανική παράδοση, ανατίθενται σε «φύλακας αγγέλους» αλλά, κατά τα φαινόμενα, ο κ. Τσίπρας δεν είναι και πολύ χριστιανός. Άρα δεν εννοούσε τίποτε υπερφυσικό, αλλά κάποια επουράνια πέτρα, ένα βράχο απροσδιορίστου μεγέθους, που έχει ωστόσο εγκέφαλο, βούληση και ικανότητες παρακολουθήσεως της προόδου όντων στην Γή. Αναλύσεως των δεδομένων και καταλλήλου επεμβάσεως, κατά περίστασιν.

Η μακροσκελής αυτή εισήγησις είναι απαραίτητη για να περιγράψει την απορία μου για την εγκεφαλική λειτουργία αλλά και την ψυχική ισορροπία, του «ηγέτη» και των ακολούθων του, δεδομένου ότι τόσο επηρεάζουν την ζωή μας. Όσον αφορά τους ακολούθους, είναι απλό, και έχει περιγραφεί από τον κ. Θ. Πάγκαλο με απολαυστική ελευθεριότητα σε ραδιοφωνική εκπομπή.( Τρίτη πρωί, «Βήμα» φμ). « Περιτρίμματα και αζήτητα του ΠΑΣΟΚ που μύρισαν εξουσία». Το αυτό και τα απορριφθέντα αχρείαστα της ΚΝΕ, για τον ίδιο λόγο. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που πράγματι πιστεύουν αυτά που λένε – μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσίπρας, ως μίμος του Ανδρεϊκού τρόπου.

Εδώ χρειάζονται λίγα λόγια περισσότερα. Η θεωρία της εξελίξεως των ειδών δείχνει ότι απαραίτητο στοιχείο επιβιώσεως είναι η προσαρμογή στο περιβάλλον. Αντιστοίχως το ίδιο καταγράφει η κλινική ψυχολογία ως μέτρο ευφυΐας. Αντιθέτως, η πεποίθησις (ιδεασμός) ότι κάποιος έχει υψηλό καθήκον, «αποστολή» να αλλάξει τον κόσμο, να τον «σώσει» είναι γνωστή ψυχολογική διαστροφή, ευρύτατα διαδεδομένη. Αλλά σε διαφορετικό βαθμό. (Ο ιατρικός όρος είναι «Μεσσσιανισμός»). Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι του Ναπολέοντος, του Ντε Γκώλλ, του Χίτλερ κ.α.(Δεν είναι τυχαίο ότι η ιδέα τροφίμων ψυχιατρείων ότι είναι ο …Ναπολέων είναι συχνή –τουλάχιστον ως φολκλόρ).

Η πραγματικότητα βεβαίως δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως, με μεγάλη ευκολία, η εικόνα της πραγματικότητος εις τον εγκέφαλο του πάσχοντος. Η εικόνα αυτή αντιστρέφεται στον χώρο της φαντασίας και πάντοτε εις το μέλλον. Ιδού μία Ευρώπη που στρέφεται σταθερά προς τα δεξιά, έως άκρα δεξιά, σε όλες τις περιπτώσεις. Το ίνδαλμα των «Ποδέμος» σε ελεύθερη πτώση (15%), στην Γαλλία πρώτο κόμμα της Λε Πέν κ.ο.κ. Αλλά ο δικός μας ηγέτης βλέπει –στα όνειρά του- «ρήγματα» και διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και εναντίον του συμφέροντος των φτωχών συμπατριωτών τους. Μετά την Ευρώπη ο κόσμος… Γιατί όχι;

Ο κ. Λαφαζάνης δηλώνει ότι η διαρραγή του ΣΥΡΙΖΑ εις τα εξ ών συνετέθη, είναι …«δύναμη», ενώ υπουργοί, χωρίς ντροπή, δηλώνουν ότι ναι μεν νομοθετούν, όπως χρειάζεται, μέχρι να πάρουμε και άλλα δανεικά, αλλά σε πρώτη ευκαιρία θα φροντίσουν να αθετήσουν τον λόγο τους και να αλλάξουν τους νόμους που ψήφισαν. Ενώ βουλευτές δακρύζουν που υφίστανται τέτοιο εξευτελισμό να στηρίξουν το κόμμα που τους ανέσυρε από την ανωνυμία της καφετέριας και του καθισιού, και τους έφερε στο κοινοβούλιο, ως υπόδειγμα της λετσαρίας και κακού γούστου.

Η παράνοια και η αυταπάτη εκτείνονται μέχρι του σημείου να πιστεύουν ότι θα κοροϊδέψουν τους αφελείς δανειστές ενώ τους …προειδοποιούν ότι είναι τελείως αναξιόπιστοι και λένε ψέμματα, καθ έξιν.

Τελικώς, πιστεύω ότι το «άστρο» του κ. Τσίπρα είναι μάλλον διάττων…