Γράφει ο Κωνσταντίνος Ροζακέας*

Δημοσιεύθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2015

maskes

Η προπαγάνδα ήταν πάντα το βασικό εργαλείο των ακραίων ιδεολογιών. Τόσο ο Στάλιν όσο και ο Χίτλερ είχαν δώσει τεράστια σημασία στο κομμάτι αυτό. Φυσικά τη δύναμη της προπαγάνδας τη χρησιμοποιούν όλες οι κυβερνήσεις παντού αλλά η συχνότητα και το μέγεθος έχουν τεράστια διαφορά.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια, η αριστερή προπαγάνδα έχει νικήσει κατά κράτος όποια προσπάθεια επιχειρηματολογίας έχει γίνει από την άλλη πλευρά. Πας να μιλήσεις για το έλλειμμα και σου λένε για την παγκόσμια συνομωσία κατά της Ελλάδας, πας να μιλήσεις για το χρέος και σου λένε για 6.000 αυτοκτονίες, πας να πεις ότι δεν γίνεται να ζεις συνεχώς με δανεικά και σου λένε «οι άνθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς».

Ας δούμε όμως και κάποια παραδείγματα τα οποία προσωπικά θεωρώ τα πιο ακραία:

Α) «Έχουμε 6.000 αυτοκτονίες». Τεράστιο ψέμα που έχει ακουστεί άπειρες φορές από όλους τους αντιμνημονιακούς χωρίς φυσικά να υπάρχει κανένα στοιχείο παρά μόνο τι έγραψε στην εφημερίδα του ο Κουρής και ο κάθε Κουρής. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μια μικρή αύξηση το2011 και 2012 ενώ για το 2013 και 2014 τα νούμερα είναι αντίστοιχα ή και μικρότερα με αυτά προ κρίσης. Είναι λοιπόν λυπηρό περίπου 200-250 συνάνθρωποί μας να οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία αλλά είναι ακόμα πιο λυπηρό να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση αυτών των αυτοκτονιών και να φουσκώνεται το νούμερο στις 6.000 για να κάνει εντύπωση.

Β) «Όλα τα μίντια είναι του κατεστημένου και ο Συριζα παλεύει ενάντια σε όλους». Μάλλον αυτό έπρεπε να το έχω βάλει πρώτο γιατί από εδώ ξεκινάνε όλα. Ο Σύριζα έχει καταφέρει να πείσει πως ό,τι ακούει ο κόσμος από τα ΜΜΕ είναι ψέμα ενώ ό,τι λέει αυτός που είναι ενάντια στο κατεστημένο είναι αλήθεια. Ο κόσμος προφανώς το πίστεψε παραβλέποντας ότι όλες οι πρωινές ενημερωτικές εκπομπές έκαναν σκληρή αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή χρησιμοποιώντας τη ρητορική του Συριζα. Οι δε Παπαδάκης και Αυτιάς που πρέπει να έχουν πάνω από 70% τηλεθέαση (πρωινής ζώνης) μόνο που δεν έλεγαν στον κόσμο να ψηφίσει Συριζα αλλιώς να του κοπεί το χέρι. Επι τέσσερα χρόνια καλούσαν στις εκπομπές «αντικειμενικούς» επιστήμονες όπου μαζί με το όνομά τους έμπαινε μόνο η ιδιότητά τους ως καθηγητές και ποτέ δεν γινόταν αναφορά ότι είναι εκπρόσωποι του Συριζα. Λαπαβίτσας, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος, Μητρόπουλος και κάποιοι άλλοι που μου διαφεύγουν τα ονόματά τους αυτή τη στιγμή έχουν κάνει χιλιάδες εμφανίσεις συνολικά ως ανεξάρτητοι αντικειμενικοί καθηγητές και όλοι βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του Συριζα. Φυσικά δεν χρειάζεται να μιλήσω για τους «αντικειμενικούς» δημοσιογράφους τύπου Καλογεροπούλου, Παππά και Αρβανίτη.

Γ) «Το μνημόνιο φταίει για την καταστροφή». Ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι το μνημόνιο. Και όσοι «ξέρουν» αυτό για το οποίο μιλάνε είναι πως πρόκειται για το ξεπούλημα της χώρας. Πάνω απότο 95% των αντιμνημονιακών δεν ξέρει τι είναι το μνημόνιο. Το μνημόνιο δεν είναι τίποτε άλλο από τους όρους που υπογράψαμε για να πάρουμε ένα χαριστικό δάνειο από τους εταίρους μας την ώρα που δεν μας δάνειζε κανείς. Δεν έχει σημασία πως για εμένα οι όροι του μνημονίου είναι απόλυτα λογικοί και είναι πράγματα που θα έπρεπε να είχαμε κάνει μόνοι μας (π.χ. καταπολέμηση φοροδιαφυγής και διαφθοράς, εξορθολογισμός δημοσίου, εξορθολογισμός δαπανών για την υγεία κλπ κλπ), αλλά το γεγονός πως κατάφεραν μέσω της προπαγάνδας να πείσουν τον κόσμο πως πρόκειται για κάτι τρομερά κακό χωρίς φυσικά να γνωρίζουν τι είναι.

Δ) «Θέλουν να μας κάνουν Βουλγαρία και Ρουμανία». Ναι ε; Πότε; Από την αρχή των μνημονίων αυτά λένε αλλά ο βασικός έπεσε μια φορά στα 590€. Στη Βουλγαρία είναι κάπου 250€ και στηΡουμανία κάπου 200€ με κόστος ενοικίου 250€. Και όμως μετά από τόσα χρόνια ακόμα ακούγεται αυτή η ατάκα περί Βουλγαρίας. Ναι, δυστυχώς υπάρχει μεγάλη ανεργία, ναι, υπάρχουν ελαστικές μορφές απασχόλησης με αποτέλεσμα να παίρνουν κάτω από το βασικό, αλλά αυτά υπάρχουν και στις προαναφερθείσες χώρες. Όταν λοιπόν θέλουμε να συγκρίνουμε πρέπει να το κάνουμε με όμοια πράγματα. Βασικό μισθό με βασικό μισθό ή μέσο μισθό με μέσο μισθό. Σε κάθε κατηγορία και μετά από πέντε χρόνια κρίσης έχουμε υπερδιπλάσιους μισθούς από αυτές τις χώρες.

Ε) «Μην τρομάζετε τον κόσμο/ Είστε κινδυνολόγοι». Είναι το τελευταίο παράδειγμα προπαγάνδας που θα γράψω αλλά και το πιο εκνευριστικό ίσως γιατί παίζει με τη λογική μας. Ενώ επι τέσσερα-πέντε χρόνια μας λένε για τις αυτοκτονίες, για τη φτωχοποίηση, για μισθούς Βουλγαρίας, και για ό,τι άλλο φαντάζεται ανθρώπινος νους, κατηγορούν ως κινδυνολόγους όσους λένε πως δεν γίνεται να απαιτείς διαγραφή χρέους, να απαιτείς νέα δανεικά και να απαιτείς να μείνεις στην ευρωζώνη. Κάνει δηλώσεις στέλεχος του Σύριζα περί επιστροφής στη δραχμή και μετά κατηγορούν ως κινδυνολόγους όσους το αναπαράγουν!! Και ποιοι κατηγορούν τους υπόλοιπους ως κινδυνολόγους; Αυτοί που τρομοκρατούν τον κόσμο επι πέντε σχεδόν χρόνια με κάθε δυνατό τρόπο!

Οι εκλογές είναι πολύ κοντά και πιστεύω πως οι περισσότεροι είτε έχουν αποφασίσει είτε βρίσκονται πολύ κοντά στο να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Η ψήφος είναι δικαίωμα του καθενός αλλά είναι και υποχρέωση να είναι πολύ προσεκτικός στο τι και ποιους θα ψηφίσει γιατί κρίνεται το μέλλον της χώρας. Ας αποφασίσει ο καθένας ό,τι θεωρεί καλύτερο αλλά τουλάχιστον ας είναι δική του απόφαση και όχι προϊόν προπαγάνδας.

 

*Ο Κωνσταντίνος Ροζακέας είναι Msc Μηχανολόγος Μηχανικός Ενεργειακού Τομέα