Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος

Δημοσιεύθηκε στο news247 στις 22 Αυγούστου 2015

meimarakis

Η απόγνωση απέναντι στα αδιέξοδα που μας οδήγησε το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν οδηγεί σε κάποια ορατή εναλλακτική λύση. Γιατί όλοι περίπου οι δυνητικά βιώσιμοι πολιτικοί σχηματισμοί της χώρας είναι αιχμάλωτα μιάς λογικής εξιδανίκευσης του δημόσιου τομέα από τον οποίο και περιμένουν την όποια μελλοντική λύση. Ουδείς τολμά να αρθρώσει το απλό και λογικό. Για να σωθεί ο τόπος χρειάζεται να καταργήσει δημόσιους φορείς, να καταργήσει γραφειοκρατικές διαδικασίες, να περικόψει δραστικά τους φόρους και να διώξει κόσμο από το δημόσιο – δηλαδή από το κράτος. Χωρίς τέτοιες κινήσεις δεν υπάρχει σωτηρία. Ούτε και αναπτυξιακά βιώσιμη διέξοδος.

Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από ένα καινούργιο πολιτικό αφήγημα. Που να είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Είναι απαραίτητο ένα ριζοσπαστικό κέντρο. Διαφορετικό από τον παραδοσιακό κρατισμό Αριστεράς και Δεξιάς. Και να αντιστρατεύεται την καταστροφική πολιτική της προσοδοθηρίας, των πελατειακών σχέσεων και του κράτους-πατερούλη. Που αντιλαμβάνεται τους πολίτες σαν άβουλα βρέφη. Δίχως υποχρεώσεις αλλά μοναχά με τίτλους κατ’ απονομή προς εξόφληση. Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα πολιτικό φορέα που να πιστεύει βαθιά στους μηχανισμούς της αγοράς, σε ένα μικρό αλλά αποτελεσματικό κράτος – που να φροντίζει μονάχα για την προστασία των πραγματικά αδυνάτων – και σε μια κοινωνία γνήσιας αξιοκρατίας, ανεξάρτητα κομμάτων και προσωπικών διασυνδέσεων.

Η ΝΔ έχει ακόμη τα φόντα να παίξει αυτό τον ρόλο. Αφού όμως αλλάξει ριζικά τις αντιλήψεις, τις ιδεοληψίες και τις πολιτικές της προτάσεις. Αφού πάρει δηλαδή διαζύγιο από το καταστρεπτικό πρόσφατο παρελθόν της. Που με τις απαράδεκτες εμμονές της στον κρατισμό, τους βαρύτατους φόρους και τον πατερναλιστικό δημόσιο τομέα διευκόλυνε την Αριστερά να σκαρφαλώσει στην εξουσία και να κυριαρχήσει στον κόσμο των ιδεών. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλη καθυστέρηση. Η δουλειά μπροστά τους είναι τεράστια. Η ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για την δυναμική των αγορών και την καταστρεπτική παρουσία του κράτους δεν είναι εύκολη, αλλά είναι αναγκαία προυπόθεση.

Διαφορετικά, το τέλος της ΝΔ θα είναι αναπόφευκτο. Υποσχόμενη λίγο από τα ίδια δεν ελκύει πλέον τη κοινωνία. Που θα στραφεί και πάλι προς το περισσότερο νεανικό που όμως δεν γεμίζει κανένα πιά με σιγουριά για το αύριο. Ο τόπος έτσι δεν έχει μέλλον. Μαύρα σύννεφα θα πυκνώσουν τον ορίζοντα. Οι εναλλακτικές λύσεις που καιροφυλακτούν, μετά μία ακόμη απογοήτευση, θα οδηγήσουν σε άφρονες εθνικισμούς και επιλογές αυτοκαταστροφής. Η ΝΔ έχει ακόμη μια ευκαιρία. Γι’ αυτήν και για τον τόπο. Αν δεν την αδράξει δύσκολα θα αποφύγουμε την καταχνιά που φαίνεται ήδη στον ορίζοντα.

 

Πηγή: news247