Γράφει ο Άγης Βερούτης*

Δημοσιεύθηκε στο Capital στις 11 Σεπτεμβρίου 2015

atlas shrugged

Σκηνή της ταινίας Atlas Shrugged βασισμένο στο ομώνυμο επικό μυθιστόρημα της Ayn Rand (1957)

 

 

Η ιδιωτική οικονομία βαδίζει στον όλεθρο με ημερομηνία 30/9 με υπογραφή Τσίπρα.

Γι’ αυτό φρόντισε να γίνουν οι εκλογές πριν.

Αυτό που θα συμβεί στις 30/9 είναι το ότι θα πρέπει να πληρωθούν όλες επιταγές της περιόδου που οι τράπεζες ήταν κλειστές.

Καθώς κατέρρευσαν οι τζίροι αλλά κυρίως οι εισπράξεις όλων στο μεσοδιάστημα από τις 26/6 που μπήκαν τα Capital Controls άρα αδυνάτον να καταφέρουν να πληρώσουν όλα τα χρέη οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις αυτές που είχαν κόψει μεταχρονολογημένες επιταγές πληρωτέες στην περίοδο αυτή.

Το συμπέρασμα είναι ότι θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν καταφέρει να επιβιώσουν στην εξάχρονη διάρκεια της κρίσης.

Η τραγική έλλειψη εμπειρίας της προηγούμενης κυβέρνησης δεν προέβλεψε μια σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα, ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει.

Έχοντας διαλύσει την οικονομία με ένα μήνα κλειστές τράπεζες και capital controls έκτοτε και για πολλούς μήνες ακόμα στο μέλλον, είναι άτοπο να έρχεται τώρα να λέει ότι είναι φορέας ελπίδας. Ακόμα πιο άτοπο είναι να το πιστεύει κάποιος. Οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της ειλικρίνειας σε αυτή την περίπτωση.

Ο ορθολογισμός λέει ότι θα πρέπει να προβλεφτεί τουλάχιστον μια τρίμηνη σταδιακή προσαρμογή.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε αυτό που κάνουμε εδώ και 6 χρόνια, δηλαδή να σώζουμε μόνο τις τράπεζες, αδιαφορώντας ή και χτυπώντας αλύπητα την παραγωγική οικονομία.

Η ιδιωτική οικονομία βαδίζει στον όλεθρο μετά τις εκλογές με υπογραφή Τσίπρα: 85% των εισαγωγέων ΚΑΙ εξαγωγέων αδυνατεί να δουλέψει λόγω capital controls.

Συγκεκριμένα 22 εκατομμύρια την ημέρα παίρνουν άδεια πληρωμών προς το εξωτερικό, από τα 150 εκατομμύρια που είναι οι ανάγκες της χώρας.

Το σωστό ποσοστό λοιπόν είναι 85,33%.

Η ιδιωτική οικονομία βαδίζει στον όλεθρο με υπογραφή Τσίπρα: λόγω capital controls περίπου το 1/3 των μικρομάγαζων πάει για λουκέτο, δηλαδή περίπου 65.000 κόποι μιας ζωής.

Αυτό μεταφράζεται σε επιπρόσθετους 200.000 εργαζόμενους που πετιώνται στην ανεργία!

Και δεν μιλάει κανείς γι’ αυτούς!

Που θα προστεθούν στους 1,3 εκατομμύρια ήδη ανέργους!

Το ντόμινο λουκέτων που μας περιμένει ως οικονομία στους επόμενους μήνες από τα capital controls, θα προσομοιάζει βομβαρδισμό.

Και το χειρότερο, ο μόνος που πληρώνει φόρους στην χώρα, ο ιδιωτικός τομέας, τελεί υπό διωγμό και αφανισμό ακόμη και αν καταφέρει να μην κλείσει λόγω του ναρκοπέδιου των λουκέτων που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Η ιδιωτική οικονομία βαδίζει στον όλεθρο μετά τις εκλογές με υπογραφή Τσίπρα: o νόμος 4321/15 άρθρο 31 του ΣΥΡΙΖΑ καταργεί τις Ανώνυμες εταιρίες, τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης και τις ΙΚΕ! Ουσιαστικά ο 4321 διαρρηγνύει τα κεφαλαιακά στεγανά ευθύνης των κεφαλαιουχικών εταιριών, πλην πολυεθνικών και εισηγμένων!

Καταργεί την περιορισμένη ευθύνη των νομικών προσώπων στο μέτρο των κεφαλαίων τους, και καθιστά υπεύθυνους με την προσωπική περιουσία τους, μετόχους άνω του 10% και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των εταιριών, για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και προς το δημόσιο.

Αυτό σημαίνει πως αν κάποια μη πολυεθνική κεφαλαιουχική εταιρία από λάθη της ή από εκβιασμό πάρει πρόστιμα μερικών εκατομμυρίων ευρώ από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο, αν εξαντληθούν τα κεφάλαιά της τότε οι μέτοχοι και οι διαχειριστές θα χάσουν την προσωπική περιουσία τους.

Βολικά εξαιρεί τις εισηγμένες εταιρίες από αυτές τις μεσαιωνικές διατάξεις, καταρρίπτοντας κάθε ρητορική ότι η απελθείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κυνήγησε την «πλουτοκρατία»!

Φυσικά αυτό το περιβάλλον εξασφαλίζει την ερημοποίηση της χώρας από επενδυτές ντόπιους ή ξένους. Διώχνει όποια επιχείρηση μπορεί να μεταναστεύσει σε φιλικότερους επιχειρηματικούς προορισμούς από το ναρκοπέδιο της ελληνικής νομοθεσίας και ανεύθυνης εκτελεστικής εξουσίας.

Ανάπτυξη; Ποια ανάπτυξη;

Εδώ δεν ξέρουμε αν μπορεί να περισώσουμε οι γνώστες της κατάστασης τα εναπομείναντα πενιχρά οικονομικά κύτταρα της χώρας, τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους που διώκει το ελληνικό δημόσιο με τον ΟΑΕΕ και άλλες εγκληματικές οργανώσεις!

Παραμύθια, παραμυθάδων της Χαλιμάς!

Ψέματα επί ψεμάτων!

Όταν λοιπόν η ιδιωτική οικονομία θα έχει καταστραφεί με υπογραφή Τσίπρα, ποιος περιμένουν πως θα πληρώνει Φόρους και Εισφορές για να σιτίζει το τεράστιο για τις δυνατότητες της χώρας ελληνικό Δημόσιο;

Οι Γερμανοί;

Ποιος περιμένουν πως θα πληρώνει τους περίπου 800.000 πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες που κοστίζουν περί τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως;

Οι Ολλανδοί και οι Ιταλοί;

Ο μόνος που πληρώνει φόρους σε οποιαδήποτε χώρα είναι ο ιδιωτικός τομέας.

Εξηγώ: αν το δημόσιο ταμείο έχει σήμερα μέσα 1 ευρώ, και αύριο πληρώσει έναν δημόσιο υπάλληλο 10 δις με 100% κρατήσεις, τότε αύριο στο τέλος της μέρα θα έχει πάλι 1 ευρώ!

Οι φόροι του δημοσίου δεν είναι φόροι. Είναι έκπτωση στις αμοιβές που τους πληρώνει το κράτος.

Έσοδο, δηλαδή φόρο, πληρώνει μόνο η παραγωγική οικονομία! Μόνον!

Όποιος λέγει οτιδήποτε άλλο ψεύδεται!

Τόσο απλό!

Ως τώρα μας δάνειζαν οι ξένοι για να καλύπτουμε τα ελλείμματά μας.

Αυτό τελείωσε!

Η χώρα θέλει δουλειά!

Σκληρή δουλειά!

Θέλει ανθρώπους που να ξέρουν τί πρέπει κάνουν και πώς, για να αποτρέψουν την σύγκρουση με τον γρανιτένιο τοίχο που πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα!

Δεν είναι ώρα για άλλους πειραματισμούς!

Οτιδήποτε αποτρέπει τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά ζητήματα που απειλούν να επιστρέψουν τη χώρα στον οικονομικό μεσαίωνα, είναι επιζήμιο για τον Ελληνικό Λαό.

Δεν ξέρω καν, αν μόνο του κανένα κόμμα έχει τα «γόνατα» να πάρει στους ώμους του την ανάνηψη της ελληνικής οικονομίας…

Δεν ξέρω καν αν τελικά μπορεί να γίνει αυτό αναίμακτα, και σε ποιο βαθμό…

Όποιος υπόσχεται πως μπορεί να σώσει τη χώρα μόνος του στην παρούσα, και ζητάει και αυτοδυναμία, είναι εκτός πραγματικότητας, έχει άγνοια κινδύνου, και πιθανόν αδιαφορεί για τις επιπτώσεις της μνημειώδους ανευθυνότητάς του απέναντι στον ελληνικό Λαό. Απέναντι στις ανθρώπινες ζωές που σκοπεύει να καταστρέψει από αλαζονεία και άγνοια!

Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.

Δεν είναι ώρα για πειράματα.

Δεν είναι ώρα για ατάκες.

Είναι ώρα ευθύνης, τόσο για τους πολιτικούς που καλούνται να συνεργαστούν για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, όσο και για τους πολίτες που θα αποφασίσουν με την ψήφο τους ποιοι θα επωμισθούν το τεράστιο αυτό βάρος της ολικής επαναφοράς. Ή της ολικής κατάρρευσης.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία όμως, η ευθύνη της ψήφου τους θα βαρύνει τους πολίτες.

 

 

*O Άγης Βερούτης θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εκλογές.

 

 

Ακολουθήστε τον στο twitter: @Agissilaos

agissilaos@gmail.com 

 

 

 

Πηγή: Capital