Γράφει ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης*

Δημοσιεύθηκε στο the books’ journal στις 23 Οκτωβρίου 2015

Tsipras-Lenin

 

Γνωρίζει επίσης η συγκυβέρνηση πως μόνο με αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης μπορεί να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία και για το λόγο αυτό ετοιμάζει μια επικοινωνιακή εκστρατεία όπου θα παρουσιάζει τον πρωθυπουργό ως το «αμνό τον αίροντα τις αμαρτίες του κόσμου», προκειμένου να απευθυνθεί στο θυμικό των περιχαρακωμένων μέσα στο φανατισμό ψηφοφόρων της.

 

Ο μη ών μεθ’ ημών, καθ’ ημών εστί.

Κατά Ματθαίον 12:30

 

 

Η αρχή έγινε από τον ηγέτη και πρωθυπουργό της χώρας, όταν δήλωσε πως «τα capitals control δεν με τρομάζουν, οι δικοί μας ψηφοφόροι δεν έχουν λεφτά στην τράπεζα». Τη σκυτάλη, έκτοτε πήραν πολλά προβεβλημένα στελέχη του αριστερού σκέλους της συγκυβέρνησης των δύο άκρων, με τελευταίο το βουλευτή Σάμου και Ικαρίας Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος είναι και καθηγητής στην ΑΣΚΤ, ο οποίος δήλωσε πως «ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δε θα έχει πολιτικό κόστος για το Σύριζα, επειδή οι ψηφοφόροι του δε στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία».

Οι δηλώσεις αυτές ούτε ατυχείς, ούτε, πολύ περισσότερο, τυχαίες είναι. Φανερώνουν και αναδεικνύουν την καθεστωτική νοοτροπία του αριστερού σκέλους της συγκυβέρνησης των δύο άκρων και υπογραμμίζουν το βασικό στόχο της διακυβέρνησής τους που δεν είναι άλλος από την εγκαθίδρυση ενός βαλκανικής κοπής περονικού αυταρχικού καθεστώτος.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι για πρώτη φορά τα 41 χρόνια της ιστορικής περιόδου που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «Μεταπολίτευση» εκπρόσωποι μιας κυβέρνησης δεν κρατούν καν τα προσχήματα και δηλώνουν πως δεν εργάζονται για το σύνολο του Έθνους και της κοινωνίας, αλλά μόνο για εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που ψηφίζει το πολιτικό της πρόγραμμα.

Συνεπής στη διχαστική και εμφυλιοπολεμική της στρατηγική, η συγκυβέρνηση των δυο άκρων, συνειδητά, με στοχευμένες επικοινωνιακές εκστρατείες, απεργάζεται τον ολοένα και βαθύτερο διαχωρισμό της κοινωνίας σε «ημέτερους» και «άλλους», σε «νομιμόφρονες» και «μιάσματα». Δεδομένου ότι ο πακτωλός χρημάτων του παρελθόντος έχει στερέψει, η συγκυβέρνηση των δύο άκρων γνωρίζει πως μόνο με την πόλωση, το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία θα μπορέσει να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους της, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους υπόκεινται στη εξοντωτική πολιτική.

Γνωρίζει επίσης η συγκυβέρνηση πως μόνο με αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης μπορεί να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία και για το λόγο αυτό ετοιμάζει μια επικοινωνιακή εκστρατεία όπου θα παρουσιάζει τον πρωθυπουργό ως το «αμνό τον αίροντα τις αμαρτίες του κόσμου», προκειμένου να απευθυνθεί στο θυμικό των περιχαρακωμένων μέσα στο φανατισμό ψηφοφόρων της.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις αυτές, αλλά και ζήλος που επιδεικνύουν για το διαχωρισμό της κοινωνίας σε «δικούς μας» και «άλλους», δεν έχει καμιά άλλη αναφορά στην ιστορία και μάλιστα της σοσιαλδημοκρατίας, όπως αρέσκονται να τονίζουν οι ημιμαθείς θεωρητικοί της συγκυβέρνησης. Ο Σύριζα πολιτεύεται με την αίσθηση ότι ζει το 1917 και ότι δεν αρκεί η ανάληψη των κυβερνητικών ευθυνών, αλλά ότι απαιτείται και η κατάληψη της ιστορίας. Μια ματιά στις ομιλίες του πρωθυπουργού πριν το διχαστικό δημοψήφισμα του καλοκαιριού θα πείσουν και τον πιο δύσπιστο αναγνώστη.

Στο μεταξύ η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα γηροκομεία ισοδυναμεί με ευθανασία χιλιάδων γερόντων, αλλά τα αυτιά των στελεχών της συγκυβέρνησης των δύο άκρων είναι κλειστά για τις οιμωγές των βασανισμένων, των ταπεινών και καταφρονεμένων. Βλέπετε, οι γέροντες αυτοί, ίσως να μην προλάβουν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Η αποθέωση του αριστερού κυνισμού.

 

*Μεταφραστής και δημοσιογράφος, εκδότης της επιθεώρησης ρωσικού πολιτισμού Στέπα και του newsletter Βορειοανατολικά.

 

Πηγή: the books’ journal