Γράφει ο Ανδρέας Ζαμπούκας

Δημοσιεύθηκε στο liberal.gr στις 3 Νοεμβρίου 2015

Atlas Shrugged Walking

Η πάλη των τάξεων θα φέρει την ευημερία στον τόπο; Τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία; Θα εκδικηθεί για τις γενιές των κολασμένων που βρέθηκαν κάτω από την μπότα της αστικής δημοκρατίας; Θα μπορέσουν οι 165 νεοδιόριστες καθαρίστριες  να γίνουν το σύμβολο του αγώνα για την ανανέωση της κοινωνίας, της οικονομίας, του πολιτισμού και του έθνους;

Ο Μαρξ και ο Ένγκελς θεωρούν ολόκληρη την ιστορία της ταξικής κοινωνίας, σαν ιστορία διαφορετικών μορφών εξαναγκασμού και εκμετάλλευσης του ανθρώπου. Ήταν οι πρώτοι που όχι απλώς εντόπισαν την αντιπαράθεση των τάξεων αλλά εξήγησαν επιστημονικά πως αυτή αποτελεί κινητήρια δύναμη της ιστορικής εξέλιξης. Κι αν αυτό συμβαίνει πλέον στη δική μας κοινωνία, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για μάχες.

Γιατί δεν αργεί να ξεσηκωθεί το πλήθος των παρείσακτων. Όλων αυτών των επιστημόνων, των πτυχιούχων, των επιχειρηματιών, των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των ανέργων,  που ρίχνονται στο λάκκο των ανεπιθύμητων χωρίς κανένα απολύτως όπλο υπεράσπισης του εαυτού τους. Γιατί  οδεύουν όλοι τους προς τον ταπεινωτικό χώρο των προλετάριων. Των κολασμένων της γης.

Τώρα που πρωθυπουργοί και υπουργοί φωτογραφίζονται και δίνουν αγώνα για τις καθαρίστριες. Τώρα που οι καθηγητές στα πανεπιστήμια βλέπουν το μαύρο στις οθόνες των παγκόσμιων βιβλιοθηκών γιατί δεν πληρώνονται οι συνδρομές, τώρα που εξευτελίζονται οι δάσκαλοι στα σχολεία, τώρα που το τραπεζικό σύστημα κατέβασε ρολά για τις επιχειρήσεις, τώρα που οι νέοι φεύγουν, τώρα που ξοδεύονται δισεκατομμύρια φόρων για να πληρωθεί το κράτος των πειρατών.

Τώρα αρχίζει ο ταξικός πόλεμος με σημαία τα κόκκινα γάντια. Ανάποδα όμως, με τους καταπιεσμένους και τους εξαναγκασμένους στην άλλη όχθη.

 

Πηγή: liberal.gr