Γράφει ο Δημήτριος Π. Σιμωτάς

Χρηματιστηριακός

banks

 

Προς μεγάλη τους έκπληξη, μικρομέτοχοι, μεγαλομέτοχοι και Έλληνες Πολίτες, είδαν τις Τραπεζικές μετοχές, σχεδόν να μηδενίζονται! Δυσάρεστη έκπληξη μεν, λογική εξέλιξη δε! Λογική, αφού ακόμα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε βασικούς κανόνες τις «ελεύθερης» αγοράς. Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να μάθουμε πως μια οικονομία δεν πορεύεται με βάση τα «θέλω» μας, αλλά με βάση τις πράξεις μας! Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, πως οι λανθασμένοι χειρισμοί των όποιων Κυβερνώντων (με τις «ευλογίες» των Πολιτών πάντα), κοστίζουν ακριβά, τόσο στην οικονομία του Κράτους, όσο και στον Λαό!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να κατανοήσουμε το πώς φτάσαμε σε αυτήν την άσχημη κατάσταση:

Το 2013 υλοποιήθηκε η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών! Ανακεφαλαιοποίηση που κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια ΚΑΙ στον Έλληνα φορολογούμενο (μέσω της επένδυσης του ΤΧΣ). Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν οι Τράπεζές μας να «κρατηθούν» στην ζωή, ελπίζοντας σε «καλύτερες ημέρες», τόσο για αυτές όσο και για την Ελληνική οικονομία στο σύνολό της! Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να κάνουμε τα απαραίτητα, ώστε να ανακάμψει η οικονομία μας, με τα γνωστά σε όλους μας πλέον, αρνητικά αποτελέσματα!

Αφ’ ότου λοιπόν ολοκληρώθηκε η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, αρχίσαμε να βλέπουμε τους πρώτους «τριγμούς» στην τότε Κυβέρνησή μας. Μετά και το πέρας των Ευρωεκλογών του 2014, και αφού βρέθηκε στην πρώτη θέση η σημερινή Κυβέρνησή μας, ξεκίνησαν και οι πρώτες απειλές προς άπαντες τους υποψήφιους επενδυτές στην Χώρα μας από την τότε αντιπολίτευση! Με τον φόβο λοιπόν της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση (που πλησίαζε λόγω της επικείμενης εκλογής του νέου ΠτΔ αρχές του 2015) παρατηρήσαμε την ραγδαία αύξηση φυγής των καταθέσεων στο εξωτερικό. Επίσης, με παρότρυνση της ίδιας της τότε αντιπολίτευσης, σταμάτησαν οι όποιες εκκρεμούσες πληρωμές από πλευράς οφειλόντων Πολιτών, προς το Κράτος. Αποτέλεσμα όλης αυτής της ιστορίας ήταν, μεταξύ άλλων, να αποδυναμωθούν  και οι Τράπεζές μας.

Την συνέχεια, πάνω κάτω, την γνωρίζουμε όλοι! Ανέλαβε την διακυβέρνηση του Κράτους ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών της σημερινής Κυβέρνησής μας και ειδικά του άνευ νοήματος δημοψηφίσματος, ήταν τα «capital controls», τα οποία έδωσαν, συνοδευόμενα από την αύξηση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, την χαριστική βολή στα Τραπεζικά ιδρύματα.

Αναμενόμενη λοιπόν η περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση τους. Αυτό όμως που δεν υπολόγισαν πολλοί ήταν, ότι το Κράτος πλέον δεν ήταν σε θέση να λάβει μέρος στην νέα αυτή ανακεφαλαιοποίηση! Ούτε είχαν την δυνατότητα να την στηρίξουν μόνο παλαιοί μέτοχοι και εγχώριοι επενδυτές! Μόνη επιλογή λοιπόν, οι «ξένοι» επενδυτές οι οποίοι θεώρησαν (και πολύ σωστά) «υψηλού ρίσκου» την όποια επένδυση στην Χώρα μας, υποσχόμενοι να επενδύσουν μόνο σε περίπτωση ενός μεγάλου κινήτρου. Την προηγούμενη φορά ήταν τα «warrants». Αυτή την φορά ήταν μια άνευ προηγουμένου «έκπτωση». Μία «έκπτωση» τόσο μεγάλη, που πολλοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πως οι Τράπεζές μας, ουσιαστικά, δωρίθηκαν στους «νέους» επενδυτές, καταστρέφοντας ταυτόχρονα τους παλαιούς μετόχους.

Τι θα γίνει βραχυπρόθεσμα και πιο «πέρα»; Πιστεύω ότι θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω πορεία της οικονομίας μας. Η οποία (οικονομία μας) με την σειρά της, είναι άρρηκτα  συνδεδεμένη με την Πολιτική σταθερότητα του Κράτους μας. Από αυτές λοιπόν τις θεωρητικά εξευτελιστικές τιμές, πάλι ίσως  χάσουν οι μέτοχοι (παλιοί και νέοι) το 99% τις επένδυσής τους αν δεν αλλάξουμε μυαλά! Αν δεν καταφέρουμε να έχουμε μια Κυβέρνηση σταθερή, αν δεν αλλάξει η πορεία της οικονομίας μας προς το καλύτερο! ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν, γιατί… «ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός»!

 

https://www.facebook.com/simotasdimitris/