Γράφει ο Κώστας Χριστίδης*

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 18 Δεκεμβρίου 2015Self destructive

 

Ένας τρελός ρίχνει υγρό από ένα μπουκάλι που κρατάει στο χέρι του πάνω στην άσφαλτο στο μέσον ενός κεντρικού δρόμου. Διερχόμενος περαστικός τον ερωτά: «Τι κάνεις εδώ;». Ακολουθεί ο εξής διάλογος: «Ρίχνω ένα φάρμακο για να φύγουν οι ελέφαντες!» – «Μα είδες κανέναν ελέφαντα εδώ γύρω;» – «Είδες πόσο αποτελεσματικό είναι το φάρμακο;» απαντά ο τρελός.

Η κυβέρνηση επαίρεται γιατί ως αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης μειώθηκαν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς των τριών επόμενων ετών με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν, κατά τους υπολογισμούς της, περίπου 20 δισ. ευρώ.

Η πραγματικότητα είναι ότι, λόγω ακριβώς της αδικαιολογήτως παραταθείσας διαπραγμάτευσης και της παραλυτικής αβεβαιότητας που προκαλεί η ανερμάτιστη πολιτική της, η χώρα φορτώθηκε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο ύψους 86 δισ. ευρώ, η δειλή ανάκαμψη του 2014 μετετράπη σε νέα, παρατεταμένη ύφεση που δημιούργησε σημαντικό δημοσιονομικό κενό, η κάλυψη του οποίου επιδιώκεται με την επιβολή πρόσθετων δυσβάστακτων φόρων και περικοπές συντάξεων.

Οι πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες μπορεί να μην «λιάζονται στις πλατείες», λόγω και του εποχικού ψύχους, περιφέρονται όμως από τα νησιά του Αιγαίου στις κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας, μετά σε συνοριακούς σταθμούς, ακολούθως σε αθλητικές εγκαταστάσεις παραθαλάσσιων δήμων της Αττικής, κατόπιν άγνωστον που, πάντως δεν «εξαφανίζονται», όπως έλεγε γραφική υπουργός της «για πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης». Παραχωρείται η χρήση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 χρόνια σε ξένους επενδυτές – αυτό, πράγματι, είναι ένα πολύ καλό νέο – όμως ο αρμόδιος υπουργός απορεί γιατί δεν «ντρέπονται» οι προκάτοχοι του που ετοίμασαν την σχετική σύμβαση, την οποία τελικά αυτός υπέγραψε και η κυβέρνηση στην οποία μετέχει κατέστησε νόμο του κράτους! Οι παλινωδίες στον ΦΠΑ (από το βόειο κρέας στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εκείθεν στο κρασί, ακολούθως στα τυχερά παίγνια, πράγμα που προκάλεσε αγωγή από τον ΟΠΑΠ κατά του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ), στα τέλη κυκλοφορίας, στην συλλογή αποδείξεων κ.α., είναι χαρακτηριστικές της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει τα θέματα. Όπως χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με 1.300.000 ανέργους και με διαρκείς περικοπές συντάξεων η κυβέρνηση εξευρίσκει ποσόν 150 εκ. ευρώ για μία κίνηση γενναιοδωρίας προς τους δημοσίους υπαλλήλους (και δη στους συνεργάτες υπουργών) κατ’ εφαρμογήν της αρχής «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»… Ο υπουργός Υγείας αλλάζει συλλήβδην τους διοικητές νοσοκομείων, επιτυχημένους ή μη, με πρόσωπα έχοντα το χρίσμα από τις τοπικές οργανώσεις του Σύριζα. Αφού είπαμε, ξεμπερδεύουμε με το παλιό!

Πως, μετά από τέτοια κατορθώματα, να μην αισθάνεται μία «μικρή οίηση» ο άνθρωπος ο οποίος, μη προερχόμενος από πολιτικό τζάκι, «καταφέρνει να γίνει πρωθυπουργός στα σαράντα!».

 

 

*Νομικός-Οικονομολόγος

 

kchristidis@hotmail.com