Γράφει ο Φάνης Ζουρόπουλος*

Δημοσιεύθηκε στο European Business Review στις 5 Ιανουαρίου 2016

Tsipras

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε σε μια φράση το τι ήταν για την Ελλάδα το 2015 που μας άφησε, αυτή θα ήταν: ο θρίαμβος του εξευτελισμού και της γελοιότητας!

 

Οι επιλογές του επικεφαλής Α. Τσίπρα για συγκυβέρνηση, συμμαχία, μοίρασμα υπουργείων κ.λπ. αναδεικνύει το στοιχείο του εξευτελισμού των θεσμών και την γελοιότητα με ένα πρωτοφανή τρόπο και σκοπό την αρπαγή της εξουσίας.

Πέρα από τις βαρουφακειές και τις χλαμύδες στη Σαλαμίνα, τα γαβγίσματα αξύριστων υπουργών, τα «πνιγμένα» οικονομικά σκάνδαλα μεγαλοϋπουργών ή το φρέσκο πολιτικό φλερτ με άλλοτε γραφικές τηλεπερσόνες, υπάρχει κάτι ακόμα πιο γελοίο: ο τρόπος που έχουμε αποδεχθεί εμείς, ως λαός, τη μεγαλειωδέστερη υποκρισία στην ιστορία των ελληνικών κυβερνήσεων: ο πύρινα αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής αριστεράς και οι εξίσου οργισμένοι «στα -τέσσερα» ΑΝΕΛ της λαϊκής ακροδεξιάς ψηφίζουν μνημόνια (με… «πόνο ψυχής», όπως λένε -αντί να παραιτούνται, στοιχείο που τους καθιστά ακόμα πιο φαιδρούς) χωρίς πλατείες με αγανακτισμένους και, ως δια μαγείας, δίχως δελτία αυτοκτονιών εξαιτίας των μνημονίων.

Υπήρξε κάτι θετικό μέσα σε αυτή τη μίζερη, στη κυριολεξία, χρονιά του 2015;

Νομίζω ότι η άνοδος στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ ενός άπειρου, ανομοιογενούς, μέχρι πριν περιθωριακού και ιδεοληπτικού κόμματος που πάτησε πάνω σε μια πολιτική πλατφόρμα γενικής διαμαρτυρίας και άμετρων υποσχέσεων, ισοδυναμούσε με βουτιά στο άγνωστο.

Μας αποκάλυψε όμως, έμπρακτα τι αξία είχαν αυτές οι υποσχέσεις της ασύστολης ψευδόμενης «αριστεράς» και ποια ήταν η αλήθεια.

Το 2015 έπεσαν οι μάσκες και αποδείχθηκε πανηγυρικά ότι αυτό δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα φύλλο συκής, που επέτρεψε σε μια ομάδα πολιτικών να εκμεταλλευτούν την κρίση για να αδράξουν την εξουσία, με πραγματικό στόχο την νομή των αγαθών της και την διατήρησή της για όσο περισσότερο μπορούσαν.

Από αυτή την πλευρά, την διάτρηση δηλαδή της αριστερής φούσκας, νομίζω ότι το 2015 είχε και την θετική πλευρά του στο μέλλον της χώρας. Από εδώ και πέρα το πώς θα εκτιμήσει αυτή την αποκάλυψη της αριστερής φούσκας ο «ποιο έξυπνος λαός του κόσμου», όπως λέγεται ότι είναι οι Έλληνες, θα το δούμε μέσα στο 2016 για το οποίο κάθε πρόβλεψη θα είναι εκ των πραγμάτων παρακινδυνευμένη. Ακόμα και η καθιερωμένη ευχή «Καλή Χρονιά»!

 

zourop@otenet.gr

 

 

*Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)

 

Πηγή: European Business Review