Γράφει ο Τάσος Ανθουλιάς
Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2016
Για να μη ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς μια γελοία εξέλιξη του Ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ.
Από το 1982 ως το 1991 (που καταργήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη) λειτούργησε μια ειδική 15μελής επιτροπή στο Υπουργείο Προεδρίας με σκοπό την υποτιθέμενη σωστή ανάπτυξη της πληροφορικής. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο περίφημος κ. Φιλοκύπρου.
Στην περίοδο αυτών των δέκα κρίσιμων χρόνων για την εισαγωγή της πληροφορικής στην Ελλάδα η διαδικασία ήταν η εξής: Για να προμηθευτεί ένας δημόσιος οργανισμός (συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων!…) οποιοδήποτε μηχάνημα που έχει σχέση με πληροφορική (π.χ. έναν εκτυπωτή) έπρεπε να καταθέσει προηγουμένως έκθεση σκοπιμότητας με τις προδιαγραφές του μηχανήματος που ήθελε να προμηθευτεί. Η επιτροπή ενέκρινε ή όχι τη σχετική προμήθεια.
Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της επιτροπής; Είναι απλό: ενέκρινε κυρίως την προμήθεια εξοπλισμού της ΙΒΜ ή συμβατού με αυτόν. Δηλαδή, ενέκρινε εξοπλισμό, ο οποίος αγοραζόταν από τις επιχειρήσεις του Πουλιάδη ή από το συνεργαζόμενο με αυτόν δίκτυο…
Το 1987 ήρθα σε ανοιχτή σύγκρουση με αυτή την επιτροπή όταν προσπάθησα να δημιουργήσω το πρώτο εργαστήριο Πληροφορικής στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο.
Στην «Καθημερινή της Κυριακής» (15 Ιουνίου 1988) έγραψα ένα άρθρο προκαλώντας τα μέλη της επιτροπής να πουν ποια από αυτά ήξεραν τουλάχιστον να γράφουν ένα απλό κείμενο σε έναν επεξεργαστή κειμένου. Κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν τόλμησε να απαντήσει.
Δηλαδή, τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν ιδέα από τη χρήση των υπολογιστών και η ύπαρξη της επιτροπής εξυπηρετούσε μόνο διαπλεκόμενες σκανδαλώδεις σκοπιμότητες.
Υ.Γ. Την ίδια εποχή πήρα μια πρόσκληση από το ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης με δεκάδες εργαζόμενους επιστήμονες) για να παρακολουθήσω την παρουσίαση ενός προγράμματος που δημιούργησε το Κέντρο (τμήμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) με πλουσιοπάροχη επιδότηση από την ΕΟΚ επί τρία χρόνια. Το πρόγραμμα αυτό υποτίθεται πως ήταν μια καινοτομία στη μηχανογράφηση των επιστημονικών περιοδικών.
Έφυγα έξαλλος από την απάτη. Το «εκπληκτικό» καινοτομικό πρόγραμμα περιλάμβανε πέντε πεδία: τον τίτλο του περιοδικού, την ημερομηνία του τεύχους, τον εκδότη, τον αριθμό σελίδων και την επιστημονική του κατεύθυνση – δηλαδή ήταν ένα αρχείο που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένας πρωτοετής φοιτητής της Πληροφορικής μέσα σε λίγη ώρα (απλώς θα χρειαζόταν και μερικές επιπλέον ώρες για να περάσει τα σχετικά στοιχεία).
Το θράσος αυτών που τρώνε τις επιδοτήσεις είναι εξωφρενικό. Έφαγαν αυτά που έφαγαν, γιατί να θέλουν να μας προκαλούν κι από πάνω; Για να μας πουν πόσο ηλίθιοι είμαστε που δεν κάναμε τα ίδια;
Got something to say? Go for it!