Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος*

Δημοσιεύθηκε στο news247 στις 12 Ιανουαρίου 2016

Freedom

Δύο είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της ΝΔ σαν συνόλου

 

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη (ΚΜ) στην ηγεσία τη ΝΔ δυνατόν να σηματοδοτήσει θεαματικές αλλαγές στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού.

Αντίθετα σε κάθε εκτίμηση και παρά τις προσπάθειες της κυβερνητικής πλευράς να απαξιωθεί η υποψηφιότητά του η εκλογή του ήρθε σαν αντίδραση των οπαδών  της συντηρητικής παράταξης ενάντια στον παραδοσιακό λαϊκισμό της ελληνικής πολιτικής παράδοσης. Δύο είναι τα στοιχεία που θα κρίνουν το μέλλον του ΚΜ αλλά και της ΝΔ σαν συνόλου.

Το ένα είναι η αναζήτηση σύγχρονης πολιτικής ταυτότητας ενάντια στις λυσσαλέες αντιδράσεις του κοινωνικο-πολιτικού κατεστημένου της χώρας που θα δώσει τον τελειωτικό του αγώνα υπέρ της διατήρησης του παλιού. Αυτό περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της Δεξιάς της χώρας που έχει μάθει στην ακινησία και στις ευκολίες του πατερναλιστικού κρατισμού. Πολιτική δίχως τις επιδαψιλεύσεις  των ευκολιών και των όποιων “μέτρων” του προστατευτικού κράτους (δημοσίου) θα είναι πράγματι πολύ δύσκολο επικοινωνιακά να μεταδοθεί και εσωκομματικά να επιβληθεί. Όχι σε μόνο στους απλούς οπαδούς και τα παραδοσιακά στελέχη. Αλλά και στον ημιαστικό οικονομικό περίγυρο που αναμένει από την  παράταξη της αρεσκείας του μποναμάδες, προσοδοθηρία και επιδοτήσεις.

Το δεύτερο στοιχείο θα είναι η ανένδοτη αντίσταση στην σκληρή αντίδραση της σύγχρονης ελληνικής κυβερνώσας Αριστεράς. Που βλέπει την αριστεροσύνη της να εκφράζεται μέσα από μια βάναυση οπτική αθλιότητα (στελέχη κακοντυμένα, ζωσμένα εκδρομικά σακίδια και κακόγουστες καθημερινές επιλογές – όπως λχ το γυναικείο ζειμπέκικο) και από διακηρύξεις κοινωνικής ευαισθησίας που επενδύουν στην εξιδανίκευση της αθλιότητας και την καταδίκη της επιτυχίας. Επιθέσεις του είδους “εκφραστές των κοινωνικών ελίτ”, της “νεοφιλελεύθερης αστικής υπεροχής” κι αυτών που “περιφρονούν τον απλό λαό” θα πλημμυρίσουν το λεξιλόγιο της πανικόβλητης ντόπιας επαρχιωτικής Αριστεράς. Με προφανή στόχο την πρόκληση πανικού στα ανερχόμενα κοινωνικά στρώματα που το κόμμα του ΚΜ οφείλει να επιχειρήσει να εκφράσει. Το στοίχημα για την ΝΔ θα είναι να καταφέρει να πείσει την ελληνική κοινωνία πως αξίζει να πολεμήσει για την δημιουργία μιάς κοινωνικής δυναμικής επιτυχιών κι αποτελεσματικότητας αντί να μάχεται για την διάσωση ενός περιβάλλοντος μιζέριας,  κακομοιριάς κι επαιτείας.

Το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί. Διαφορετικά, μέσα από τα ερείπια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί, σαν επόμενο βήμα, μια επικίνδυνη κι εθνικά μοιραία, ξενόφοβη κι ενδοστρεφής φασιστική Δεξιά.

 

 

*Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Βουλευτής, Υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. Από το 1994 έχει εγκαταλείψει την πολιτική κι απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στην ενημέρωση και στον πανεπιστημιακό χώρο.

 

 

Πηγή: news247