Γράφει ο Τηλέμαχος Μαράτος*

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 21 Μαΐου 2016

climategate17

 

Κλασσική περίπτωσις του απολύτως αδικαιολογήτου φόβου που διακατέχει ανθρώπους – κάποτε πλήθη – που αγνοούν τις αιτίες των πραγμάτων, και τις αποδίδουν σε μυστηριώδεις υπερφυσικές ενέργειες, είναι ο φόβος που έχουν ενσπείρει στον κόσμο διάφοροι «οικολόγοι». Η νέα αυτή θρησκεία (χωρίς εισαγωγικά) βασίζεται και τρέφεται από διαφόρους φόβους τους οποίους καλλιεργεί. Υπεύθυνος για κάθε καταστροφή (το κακόν) είναι αποκλειστικώς ο άνθρωπος – ποτέ κανένα ζώον – ενώ η Φύσις (ως ανεξάρτητη οντότης) είναι – το καλόν και – το αθώον θύμα. Η οποία φύσις όμως έχει. όχι μόνον νόηση, αλλά και εκδικητικό χαρακτήρα και «εκδικείται».Από την άλλη πλευρά όσοι έχουν προσηλυτισθεί καλούνται να συμβάλλουν στην «Σωτηρία του Πλανήτη» που κινδυνεύει, όπως μαντέψατε, από τον άνθρωπο.

Ένας από αυτούς τους «φόβους» που είχε σημαντική αποδοχή από μέρος της κοινωνίας, και μερικών κοινοβουλίων, είναι ο φόβος των Γενετικώς Τροποποιημένων Τροφίμων, που ονομάσθηκαν – ευρηματικά – «Μεταλλαγμένα». Το εύρημα της ονομασίας παραπέμπει σε παραμορφώσεις που έχουν επέλθει σε έμβρυα ή άλλους οργανισμούς από φάρμακα ή –πιο συνηθισμένα λόγω ραδιενέργειας σε φίλμ επιστημονικής φαντασίας. Τα Γ.Τ, τρόφιμα ονομάσθηκαν έτσι και «Φράνκενστάιν».

Από τα πρώτα χρόνια της εμφανίσεως του επί της Γης, ο άνθρωπος μεταλλάσσει την τροφή του για να την κάνει πιο εύχρηστη και άφθονη. Το πορτοκάλι είναι τροποποιημένο νεράντζι, το στάρι ήταν κριθάρι, κ.ο.κ Σήμερα με την μεγάλη πρόοδο της βιοτεχνολογίας καλλιεργούνται νέα είδη δημητριακών που έχουν μεγάλη απόδοση ενώ συγχρόνως δεν χρειάζονται ράντισμα με εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Εκατομμύρια ανθρώπων – κυρίως στον Τρίτο Κόσμο – όχι μόνον γλίτωσαν από την πείνα αλλά επιπλέον δεν τρώνε – ακουσίως – τα δηλητήρια των φυτοφαρμάκων μέσα στην δίαιτά τους.

Ωστόσο οι βιομηχανίες που κατασκευάζουν τα «Μεταλλαγμένα» συμβαίνει να είναι ιδιωτικές και κερδίζουν, είναι συχνά αμερικάνικες ή πολυεθνικές. Όλα τα κακά δηλαδή, άρα δεν μπορεί να παράγουν τίποτε καλό. Ο φόβος των «μεταλλαγμένων» έχει φτάσει στο σημείο να απαγορευθεί η καλλιέργεια τους μήπως και μολύνουν γειτονικά φυτά από τον αέρα και την γύρη. Ωστόσο, πιθανώς να αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν έχει αναφερθεί, τεκμηριωμένα, καμμία περίπτωση έστω ενός … πονοκεφάλου ή διάρροιας που να οφείλεται σε κατανάλωση μεταλλαγμένων. Η απάντηση των οικολόγων είναι αναμενόμενη: «Δεν γνωρίζουμε τα μακροχρόνια αποτελέσματα». Ούτε τα βραχυχρόνια όμως.

Σοβαρή εφημερίδα όμως, αυτή την Πέμπτη 19.5.16 αφιερώνει μισή σελίδα στην είδηση με την ανορθόγραφη επικεφαλίδα : «Ασφαλή (sic) τροφή τα μεταλλαγμένα» (εννοεί «ασφαλής»). Υπότιτλος : «Μελέτη των Ακαδημιών Επιστημών των Η.Π.Α. συστήνει ενδελεχή έλεγχο των νέων φυτικών ποικιλιών». Η ανακοίνωση βασίζεται σε έρευνες είκοσι ετών. «Δεν διαπιστώθηκε σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση ασθενειών και την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων». ενώ αναγνωρίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις ενίσχυσαν την ανθρώπινη υγεία. Θα έλεγε κανείς ότι εδώ θα έληγε το θέμα για νοήμονες ανθρώπους. Ωστόσο η δεισιδαιμονία δεν υπακούει σε κανόνες της λογικής.

Έτσι η «υπερθέρμανση» του πλανήτη θεωρείται πλέον δεδομένη, έστω και αν ούτε μία από τις καταστροφολογικές προβλέψεις δεν επαληθεύεται ούτε βεβαίως η σχέση της ανύπαρκτης υπερθέρμανσης με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τι έγινε η περίφημη «Τρύπα του Όζοντος»; Η ζημία που προκάλεσε είναι τεράστια. «Απηγόρευσε» το φρέον από τα ψυγεία διότι «όλα τα spray άνοιγαν αυτή την τρύπα» και στέρησε έτσι εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους στον τρίτο κόσμο από τα φτηνά ψυγεία τους και την συντήρηση των φαρμάκων τους. Άσε τον φόβο του DDT που απαγορεύτηκε και είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο από ελονοσία. (Τώρα προσπαθούν να το πολεμήσουν δημιουργώντας …μεταλλαγμένα κουνούπια.)

Ο κατάλογος των λανθασμένων προβλέψεων – ή εσκεμμένων παραποιήσεων στοιχείων – όπως το σκάνδαλο climategate είναι ατελείωτος, όπως και η εφευρετικότης των πιστών να ανακαλύπτουν καινούργια. Ένα από τα πιο πρόσφατα είναι το acidification της θαλάσσης. (Δεν βρίσκω την ελληνική λέξη. Είναι η ελάττωση του αλκαλικού στοιχείο στο νερό – το «ξίνισμα» ας πούμε). Το σκεπτικό – (τελείως αβάσιμο και χωρίς εργαστηριακή τεκμηρίωση εννοείται) είναι ότι οι τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακος που εκχέει ο άφρων άνθρωπος στην ατμόσφαιρα απορροφώνται από την θάλασσα και την μετατρέπουν έτσι σε μία τεράστια λεκάνη με οξύ που θα σκοτώσει όλα τα ψάρια, κοράκια, πλανκτόν κτλ και, μοιραίως τον άνθρωπο. Καλά να πάθει.

Έτσι έλεγαν ότι τα δέντρα στις «όχθες» των αυτοκινητοδρόμων θα ξεραθούν – αλλά συμβαίνει να θάλλουν. Το ίδιο και ο ενάλιος βίος όπου μία μικρή ελάττωση του αλκαλικού (εάν συνέβαινε) θα ήταν ευεργετική για τα κοράλλια – τα οποία γεννώνται και πεθαίνουν όπως όλα τα ζωντανά. Τα τελευταία 19 χρόνια δεν συμβαίνει υπερθέρμανση. Η Γροιλανδία λέγεται έτσι γιατί ήταν κάποτε κατάφυτη. Σφαίρα είναι και γυρίζει, και το κλίμα της αλλάζει από την σχέση της προς τον Ήλιο – κάθε μέρα, τέσσερις φορές τον χρόνο – λέγεται «εποχές» – και κάθε 10.000 χρόνια, πάντοτε – πριν επέλθει η μάστιγα του καταστροφικού ανθρώπου. Μετανοείτε διότι η Φύσις εκδικείται!!(Όπως και το ένα τρις δολλάρια που εισπράττει η οικολογική βιομηχανία).

 

*Πλοίαρχος Ε.Ν., συγγραφέας