Γράφει ο Κωνσταντίνος Ροζακέας*

Crossing out Lies

Το παραμύθι το κακών ξένων που δεν τηρούν τη συμφωνία και κοροϊδεύουν τους πολιτικούς μας που συντηρείται από συριζανελητες και δημοσιογραφίσκους τύπου Αυτιά πρέπει να τελειώνει.

Μετά το PSI που κουρεύτηκε χρέος περίπου 120δις, έγινε και μια άλλη συμφωνία: Αυτή που έλεγε πως όταν τελείωνε το μνημόνιο 2 (τέλος του 2014 θεωρητικά) και η Ελλάδα είχε κάνει όσα είχε υπογράψει, τότε οι εταίροι μας θα έκαναν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, μείωση επιτοκίων, περίοδο χάριτος κ.α. που θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση του χρέους κατά περίπου 50δις. Τότε βέβαια ο Συριζα έλεγε πως αυτό δεν είναι τίποτα και πως χρειαζόταν άμεσο κούρεμα κατά τουλάχιστον 50%.

Οι εταίροι μας δεν έκαναν ποτέ αυτή την απομείωση του χρέους αλλά γιατί; Επειδή πολύ απλά δεν κλείσαμε ποτέ το 2ο μνημόνιο. Γιατί δεν κλείσαμε το 2ο μνημόνιο; Γιατί στα τέλη του 2014 οι εκλογές ήταν στον ορίζοντα και ο Τσίπρας έλεγε σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμία συμφωνία που θα υπέγραφε ο Σαμαράς. Έτσι λοιπόν έγιναν οι εκλογές Ιανουάριο του 2015, Ο Συριζα είχε περιθώριο να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι το Μάρτιο του ’15 και τότε θεωρητικά θα παίρναμε και την απομείωση του χρέους.

Η κυβερνησάρα μας όμως τότε αποφάσισε να κάνει «σκληρή διαπραγμάτευση» οπότε το μνημόνιο 2 δεν έκλεισε ποτέ, φτάσαμε στα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του ’15 και τον Σεπτέμβριο του ’15 υπέγραψε το 3ο μνημόνιο χωρίς ουσιαστικά να έχει κλείσει ποτέ το 2ο!!

Με το 3ο μνημόνιο και αφού η οικονομία είχε πάει ήδη πολύ πίσω, η Ελλάδα συμφώνησε να πάρει πάλι την ίδια υπόσχεση που είχε πάρει για το 2ο. Ότι δηλαδή εάν όλα πάνε καλά, στο τέλος του προγράμματος (2018) θα παρθούν τα μέτρα για το χρέος, τα ίδια πάνω κάτω που θα παίρναμε το 2014.

Μην τρώτε την παραμύθα λοιπόν ότι οι κακοί ξένοι δεν κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν ενώ εμείς τα κάναμε. Προφανώς και δεν τα κάναμε και οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στους δικούς μας πολιτικούς, σε αυτούς δηλαδή που δεν ψήφησαν τον Δήμα για πρόεδρο της Βουλής οπότε πήγαμε σε εκλογές και φυσικά στον Συριζα που υπονόμευσε το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του 2ου μνημονίου και βεβαίως που έκανε την καταστροφική διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015.

 

*Ο Κωνσταντίνος Ροζακέας είναι Msc Μηχανολόγος Μηχανικός Ενεργειακού Τομέα