Γράφει ο Κώστας Στούπας

Δημοσιεύθηκε στο Capital στις 9 Δεκεμβρίου 2014

cube

Σαν πολιτική νοείται η διαχείριση της επιβολής της εξουσίας δια της αποδοχής μέσων συγκεκριμένων διλλημάτων. Οι πολιτικοί πορεύονται προσπαθώντας να θέσουν τα σωστά προς το συμφέρον τους  διλλήματα στο κοινό. Σωστό δίλλημα για έναν αποτυχημένο  πολιτικό σημαίνει πως αυτός που έχει να επιλέξει να πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας κακής επιλογής και μιας χειρότερης.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η κυβέρνηση μπορεί να κράτησε τη χώρα όρθια μετά το 2012 και εντός του ευρώ, αλλά δεν έχει καταφέρει, όχι να την οδηγήσει εκτός των συνθηκών χρεοκοπίας, αλλά ούτε να τις αγγίξει. Πόσο μάλλον να τις συντρίψει…

Η αδυναμία συμφωνίας με την τρόικα τους τελευταίους μήνες οφείλεται στην άρνηση της Τρόικα να αποδεχτεί την πολιτική διαπραγμάτευση και να επιτρέψει τις επόμενες εκταμιεύσεις όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις η τρόικα αποδεχόταν το δίλημμα της κυβέρνησης πως ή μας δίνετε χρόνο ή ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό καμιά αλλαγή δεν προχώρησε στο ελληνικό κράτος και την ελληνική οικονομία.

Όπως γράφουμε συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες οι δανειστές έχουν αλλάξει γραμμή πλεύσης έναντι της Ελλάδας.

Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι η δίμηνη παράταση προκειμένου να μεσολαβήσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ενδεχομένως αν αυτή αποτύχει οι πρόωρες εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το δίλλημα που θέτει η κυβέρνηση στους βουλευτές είναι ιδιαίτερα εκβιαστικό. Ή εκλέγετε πρόεδρο το Δεκέμβρη του 2014 ή ακολουθεί ο μήνας της «ρωσικής ρουλέτας», για την χώρα, για τα κόμματα, για κάθε βουλευτή αλλά και για τους πολίτες σε σχέση με καταθέσεις, μισθούς συντάξεις και εισαγωγές…

Ουσιαστικά η αποτυχία εκλογής προέδρου προσγειώνει τη χώρα τον Γενάρη ανώμαλα. Ερωτήματα σε σχέση με τις τράπεζες, τις εισαγωγές, τα κρατικά έσοδα και κατά συνέπεια τη δυνατότητα του δημοσίου να συνεχίζει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις επανέρχονται στην επιφάνεια.

Γράψαμε χθες για το «πιστόλι» που έθεσε η ΕΚΤ πάνω στο τραπέζι με την διάψευση του δημοσιεύματος της Handelsblat  περί κλεισίματος της στρόφιγγας στις ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε η είδηση του τέλους της εγγύησης από το γερμανικό οργανισμό Hermes των συναλλαγών που αφορούν τις ελληνικές εμπορικές εισαγωγές, επειδή οι ιδιωτικές ασφαλιστικές αναλαμβάνουν πάλι.
Χωρίς την μεσολάβηση του οργανισμού αυτού το 2012 και με δεδομένη της αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να εκδώσουν εγγυητικές που θα γινόταν αποδεκτές από ξένες τράπεζες, μεγάλα τμήματα στα ράφια του λιανεμπορίου θα ήταν άδεια…

Βέβαια η κατάσταση τώρα έχει βελτιωθεί, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει μειωθεί, ο κρατικός προϋπολογισμός έστω και με μη βιώσιμο τρόπο παράγει πρωτογενές πλεόνασμα.

Το ερώτημα είναι αν τις επόμενες εβδομάδες οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών θα γίνονται δεκτές στο εξωτερικό, σε ένα περιβάλλον που αρχίζουν πάλι να πληθαίνουν τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα.

Η κατάσταση της οικονομίας παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη. Μπορεί η Στατιστική Υπηρεσία να κατέγραψε τέλος της ύφεσης στο τελευταίο τρίμηνο, αλλά οι πληροφορίες από την αγορά για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο κάνουν λόγο για επιδείνωση ξανά της κατάστασης.

Οι ξένοι επενδυτές παρά τις προσπάθειες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να τους καθησυχάσουν δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την προοπτική να έχουν επενδύσεις σε μια χώρα με μια κυβέρνηση από το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα δεδομένα δείχνουν πως αν πάμε σε πρόωρες εκλογές ο Γενάρης θα είναι ιδιαίτερα ΑΝΗΣΥΧΟΣ μήνας.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές εκτός από άδεια ταμεία θα πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία με τη Τρόικα και να εφαρμόσει τάχιστα τις δεσμεύσεις.

Αν δεν το κάνει αυτό πολύ γρήγορα θα βρεθεί σε αδυναμία να καλύψει τις υποχρεώσεις της μεταξύ των οποίων και της καταβολής μισθών και συντάξεων.
Τις προάλλες γράφαμε πως το γεγονός πως δεν αφέθηκε το 2010 να χρεοκοπήσει η χώρα δημιούργησε σύγχυση σε σχέση με το μνημόνιο η οποία επέτρεψε σε διάφορους δημαγωγούς να κάνουν καριέρα.

Πολύ φοβάμαι πως αυτό το έχουν αντιληφθεί και στο εξωτερικό και ενδεχομένως σχεδιάζουν να αφήσουν την Ελλάδα στο κενό τις επόμενες εβδομάδες.

Να τη χρησιμοποιήσουν δηλαδή εκτός των άλλων σαν παράδειγμα προς αποφυγείν προκειμένου να τιθασεύσουν το διογκούμενο ρεύμα Ευρωσκεπτικισμού.
Τα διλλήματα έχουν τεθεί και είναι αρκούντως εκβιαστικά…

Πηγή: Capital