Γράφει η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 13 Μαρτίου 2015

spy

Όσο περνούν οι ημέρες τόσο μεγαλώνει ο ενθουσιασμός των συμπολιτών για την ιδέα του κ. Βαρουφάκη να πατάξει την φοροδιαφυγή με την δημιουργία μυστικών πρακτόρων από φοιτητές, τουρίστες και νοικοκυρές! Χιλιάδες Ελληνίδες-Έλληνες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν το έργο του υπουργού των Οικονομικών. Χιλιάδες Ελληνίδες-Έλληνες δηλώνουν παρόντες για να καλωδιωθούν και να κατασκοπεύσουν τους παραβάτες του Νόμου. Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση του ενθουσιασμού για το μέτρο του κ. Βαρουφάκη, το καλοκαίρι που μας έρχεται οι μισοί πολίτες αυτής της χώρας θα κατασκοπεύουν και θα καρφώνουν τους άλλους μισούς! Τέτοια εθνική ομοψυχία δηλαδή!

Η αλήθεια είναι ότι πέρα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το εν λόγω μέτρο παρέχει και άλλα ευεργετήματα στον πολίτη. Το πρώτο είναι ότι μειώνει ή μάλλον μηδενίζει το ποσοστό της ανεργίας έστω και για την περίοδο των δύο θερινών μηνών που θα ισχύσει.

Αυτό θα συμβεί επειδή αφενός δεν έχει ανακοινωθεί περιορισμός στον αριθμό των προσλήψεων και αφετέρου δεν ζητούνται ιδιαίτερα προσόντα για να προσληφθεί κανείς. Άρα γιατί να μη δηλώσουμε όλοι συμμετοχή και να εισπράξουμε τη δίμηνη αποζημίωση μας;

Το δεύτερο στοιχείο, άκρως ελκυστικό για τον πολίτη, είναι ότι του παρέχεται η ευκαιρία να βγάλει ένα χαρτζιλίκι χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει! Βέβαια υπήρχαν και υπάρχουν πάντα οι τυχεροί που πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν, αλλά το μέτρο δεν ίσχυε μέχρι προχθές και για ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας. Τώρα όμως που μπορεί να γίνει ο καθένας μυστικός πράκτορας 00-ΦΠΑ θα πληρώνεται χωρίς να ξημεροβραδιάζεται για να παρακολουθεί αν έκοψε απόδειξη ο έμπορος και αν πήρε απόδειξη ο πελάτης. Θα πληρώνεται χωρίς να προβαίνει και σε καταγγελίες. Γενικά δηλαδή, θα πληρώνεται χωρίς να δουλεύει. Και αν κανείς από τους αρμοδίους του κάνει παρατήρηση για παράλειψη καθήκοντος, ο μυστικός πράκτορας θα μπορεί να υποστηρίξει ότι στον τομέα που κατασκόπευε όλοι έκοβαν αποδείξεις! Στο κάτω-κάτω δεν είναι όλοι οι έμποροι κλέφτες, άρα με τι υλικό θα στοιχειοθετούσε κανείς μία καταγγελία εναντίον τους;

Όπως μου έλεγε, λοιπόν, ο ανεψιός μου ο Γιαννάκης – με δύο νι – που είναι δευτεροετής φοιτητής στο Πολυτεχνείο, αυτός και άλλοι οκτώ συμφοιτητές του έχουν αποφασίσει να προσληφθούν ως μυστικοί κατάσκοποι και να εισπράξουν τη δίμηνη αποζημίωση για να πάνε το καλοκαίρι στις Σεϋχέλλες χωρίς να επιβαρύνουν τους γονείς τους για το ταξίδι που ονειρεύονται. Επίσης η θεία Αντιγόνη μου δήλωσε ότι θα προσληφθεί αυτή με την παρέα της στο τμήμα των μυστικών πρακτόρων νοικοκυρικής κατασκοπίας και με τα χρήματα της αποζημιώσεως θα πάνε κρουαζιέρα για μία εβδομάδα. Ούτε ο Γιαννάκης, ούτε η θεία Αντιγόνη σκοπεύουν φυσικά να ασχοληθούν με κατασκοπίες. «Ας είναι καλά ο κ. Βαρουφάκης για τις ιδέες», μου είπαν. Όλο και δημοφιλέστερος γίνεται ο υπουργός μας.

Άλλοι πάλι μου είπαν ότι για δυο μήνες θα τρώνε τζάμπα. Θα λένε στον εστιάτορα ότι είναι οι μυστικοί του κ. Βαρουφάκη και ότι δεν θα τον καταγγείλουν αφού θα προσφέρεται δωρεάν το γεύμα στην παρέα τους! Αυτά μάλλον τα γνωρίζει ο κ. Βαρουφάκης. Γι΄ αυτό ίσως προσλάβει νοικοκυρές για να κατασκοπεύουν τους μυστικούς που θα λαδώνονται!