Γράφει η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 18 Απριλίου 2015

syriza

Αυτή η κυβέρνηση είναι κάτι σαν Παιδική Χαρά. Το ένα παιδάκι κάνει τσουλήθρα, το άλλο παιδάκι κάνει κούνια, δύο παιδάκια κάνουν τραμπάλα, τρία παιδάκια παίζουν σκοινάκι, άλλα τρία παιδάκια παίζουν βόλεϊ – στη μέση το κορόιδο – και άλλα παιδάκια παίζουν κυνηγητό.

Κάθε παιδάκι διασκεδάζει με τον δικό του τρόπο και δεν ενδιαφέρεται για το τι παίζουν τα άλλα παιδάκια. Είναι μια ωραία ανέμελη ατμόσφαιρα, γεμάτη ξενοιασιά και χαρούμενα παιδικά ξεφωνητά και γέλια. Μόνο ένα παιδάκι κλαίει σε μια γωνιά επειδή δεν το παίζουν τα άλλα παιδάκια. Ρατσισμός και στην Παιδική Χαρά. «Βρε, που πάμε;» που έλεγε και ο θαυμάσιος εκείνος ηθοποιός, ο μακαρίτης Αυλωνίτης.

Επισκέπτεται, λοιπόν, ο πρωθυπουργός το Υπουργείο Υγείας και τάζει στον Υπουργό ότι θα προχωρήσει σε 4.500 προσλήψεις προσωπικού ώστε να πραγματοποιηθούν βελτιώσεις στον τομέα της υγείας. Εδώ χειροκροτούν σε έκφραση βαθειάς ευγνωμοσύνης. Δηλώνει στο ίδιο μοτίβο ένας υπουργός – δεν θυμάμαι καλά σε ποιό Υπουργείο παίζει, αλλά δεν έχει σημασία – ότι θα μονιμοποιήσει 40.000 πολίτες που είχαν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ από πόρτες και παράθυρα με σύμβαση αορίστου χρόνου και θα διορίσει άλλους 3.000 επιτυχόντες που περιμένουν στις λίστες του ΑΣΕΠ. Εδώ ζητούν διορισμό και όσοι πολίτες απέμειναν που δεν έχουν γίνει ακόμη υπάλληλοι του Δημοσίου!

Μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα για μισθούς, αλλά το όνειρο του Έλληνα σήμερα είναι να γίνει δημόσιος υπάλληλος ώστε στη συνέχεια να κάνει απεργία.

Βγαίνει στα κανάλια στη μέση της Μεγάλης Εβδομάδας πριν φύγει για την Αίγινα ο κ. Φλαμπουράρης, υπουργός που συντονίζει τα άλλα Υπουργεία και σε σχετική ερώτηση που του θέτουν, απαντάει ότι οι καταληψίες του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου θα τερματίσουν την κατάληψη τις ημέρες του Πάσχα, επειδή θα πάνε να φάνε κόκκινα αυγά! Άρα δεν χρειάζεται καμία άλλη επέμβαση από την πολιτεία για να απελευθερωθεί το Ανώτατο Ίδρυμα από τους αντι-εξουσιαστές. Άκουσαν την δήλωση και οι καταληψίες και πολύ γέλασαν. Πάτησαν μερικά πλήκτρα του κινητού τους και παρήγγειλαν στο γειτονικό εστιατόριο να τούς κάνει «ντελίβερυ» κόκκινα αυγά, μαγειρίτσα, κοκορέτσι και αρνί στη σούβλα για να γιορτάσουν το Πάσχα στο γραφείο της Πρυτανείας. Και για να μη μείνουν μέχρι την Πεντηκοστή, χθες το πρωί η Αστυνομία τους έβγαλε…

Και μέσα στη γενική χαρά και το εορταστικό ξεφάντωμα που είναι διαρκείας στην κυβέρνησή μας, να και ο μόνος στενοχωρημένος υπουργός, που – σαν το αντίστοιχο παιδάκι της Παιδικής Χαράς – διαμαρτύρεται επειδή δεν τον παίζουν οι άλλοι υπουργοί. Ρατσισμός και στην κυβέρνηση. «Βρε που φτάσαμε;» θα έλεγε ο Αυλωνίτης, ακούγοντας τις αγωνιώδεις κραυγές απελπισίας του κ. Πανούση που παρακαλάει εις μάτην να αποφασίσει ο πρωθυπουργός, αν είναι με τη δημοκρατία ή με την Αριστερά του τίποτα, η οποία δεν τον αφήνει να κάνει τη δουλειά του ως υπουργός της Προστασίας του Πολίτη. Α, ναι ξέχασα και τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς». Εκεί και αν επικρατεί η ατμόσφαιρα της Παιδικής Χαράς! «Δεν περνάς κυρά Μαρία, δεν περνάς, δεν περνάς» παίζουν οι υπουργοί μας επί δύο και πλέον μήνες με τους «θεσμούς». Όταν «οι θεσμοί» τους ζητούν αυτοδύναμα, οι υπουργοί παίζουν το «Πινακωτή, Πινακωτή, έλα από το άλλο μου αυτί».