Γράφει η Εύα Κουλουριώτη

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου 2015

syntagma

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την καταψήφιση των νομοσχεδίων Μπαλτά

 

Πριν από 40 χρόνια, το 1975, ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της αποκαταστημένης δημοκρατίας. Με βάση αυτό, περιορίζονται τα έτη υποχρεωτικής φοιτήσεως σε 9 από 12, γίνεται αποδεκτή η ύπαρξη φοιτητικών συλλόγων (παρατάξεων) αφού ορίζεται η συμμετοχή τους με νόμο και – για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά – απαγορεύεται η σύσταση ανωτάτων σχολών υπό ιδιωτών, κάτι που ούτε το Σύνταγμα της δικτατορικής κυβέρνησης δεν επέβαλε.

Κατ’εμέ, κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία μας η ταφόπλακα της Ελληνικής Παιδείας. Λίγο αργότερα, το 1982, θεσμοθετείται το «άσυλο». Ο τάφος έκλεισε. Η αριστεροποίηση σε όλους τους τομείς του εκπαιδευτικού συστήματος έγινε ορατή τα επόμενα χρόνια. Η έννοια του πολιτισμού καταργήθηκε από την Παιδεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιδιαίτερα τα δημόσια μετατράπηκαν σε εκκολαπτήρια ανεγκέφαλων και αγράμματων που δεν ήξεραν να γράψουν ούτε το όνομά τους ορθογραφημένα.

Πριν τρία χρόνια έγινε μια προσπάθεια να διορθωθούν όλα αυτά. Ψηφίστηκε ένας νόμος με ευρύτατη κοινοβουλευτική αποδοχή και έγινε προσπάθεια εφαρμογής του. Λέω προσπάθεια, γιατί το να εφαρμόζεις νόμους σε αυτήν την χώρα αποτελεσματικά αποτελεί mission impossible.

Και φτάσαμε στο σήμερα. 2015, σαράντα χρόνια αργότερα, η πλήρης αριστεροποίηση της Ελληνικής Παιδείας, μιας Παιδείας που διαμόρφωσε ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό και τμήμα του ανατολικού, είναι μια ορατή πραγματικότητα. Δεν γυρνάμε 40 χρόνια πίσω. Γυρνάμε 4.000 χρόνια πίσω.

Σε καμμία χώρα της γης, ακόμα και στις πρώην κομμουνιστικές, δεν υπάρχει πολιτικοποίηση στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια. Τα Πανεπιστήμια, ιδιωτικά ή κρατικά, αυτοδιοικούνται και οι φοιτητές δεν συμμετέχουν σε καμμία λήψη απόφασης. Στο Πανεπιστήμιο πηγαίνουμε για να αποκτήσουμε εξειδίκευση και όχι για εξελιχθούμε στον πολιτικό στίβο της χώρας. Πότε θα το αντιληφθούμε αυτό στην Ελλάδα;

Πότε θα επανεντάξουμε την έννοια πολιτισμός στην εκπαίδευση; Πότε τα σχολεία θα διαπαιδαγωγούν και δεν θα εκπαιδεύουν μόνο; Πότε ξανά;

Χωρίς πολιτισμό και σωστή παιδεία, μια χώρα είναι καταδικασμένη να σβήσει. Εάν σβήσει η Ελλάδα, θα σβήσει και το – δυστυχώς μόνο – ένδοξο παρελθόν της. Έτσι οι ψεκασμένοι δεν θα μπορούν να το επικαλούνται και να θεωρούν τιμητικό το ότι κατάγονται από τους Αρχαίους Έλληνες. Κάτι είναι και αυτό.

Γιατί το μέλλον μιας χώρας και ενός έθνους, δεν καθορίζεται μόνο από το παρελθόν του, αλλά από το πώς αυτό αξιοποιείται στο παρόν. Στην Ελλάδα, από το 1974 και μετά, αποτύχαμε παταγωδώς σε αυτόν τον τομέα.