Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 10 Αυγούστου 2015

Laskaridi

Κάποτε κινδύνευε η περιουσία που άφησαν στην πατρίδα ο Ευάγγελος Ζάππας και ο εξάδελφός του Κωνσταντίνος. Οι ρουμανικές αρχές, προσεγγίζοντας συγγενείς τους, προσπαθούσαν να οικειοποιηθούν τις τεράστιες εκτάσεις τους και τις κληροδοσίες τους στο ελληνικό κράτος. Γι’ αυτό προσέγγισαν τον Απόστολο Ζάππα, υιό του Αθανάσιου και ανεψιό του ευεργέτη και διαχειριστή της περιουσίας Κωνσταντίνου Ζάππα.

Προσφέροντάς του απίστευτα ποσά και τιμές, ζητούσαν να διεκδικήσει τμήμα της περιουσίας και μέσω της αμφισβητήσεως να παρέμβει το ρουμανικό δημόσιο. Εκείνος πήγε στο ρουμανικό δικαστήριο δηλώνοντας: «Η ύπαρξη εμού και της οικογενείας μου, των προγόνων και απογόνων μου, ανήκουν και θα ανήκουν στην πατρίδα μας Ελλάδα»!

Επιστρέφοντας, παρεχώρησε τα δικαιώματά του στην πατρίδα, πρωταγωνίστησε στην δωρεά στους κολλήγους των Ζαππείων της Θεσσαλίας, όπου εξελέγη βουλευτής. Φρόντισε την άψογη λειτουργία του Ζαππείου Παρθεναγωγείου Κωνσταντινουπόλεως και άφησε πίσω του πέντε παιδιά. Εξ αυτύν, ο Αριστοτέλης γέννησε την Σωσσάνα Ζάππα, και εκείνη με τον σύζυγό της, Ρόναλντ Κούμπς, έφεραν στον κόσμο την Μαριλένα, σύζυγο Πάνου Λασκαρίδη.

Την υπέροχη Ελληνίδα που έφυγε αθόρυβα, αφού πρόλαβε να προσφέρει απλόχερα στους συνανθρώπους της, συνεχίζοντας την μακρά παράδοση της οικογενείας της και προπαντός μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος.

Σήμερα η Αττική γη την δέχεται στην αγκαλιά της!