Γράφει η Ευφροσύνη Παυλακούδη

Δημοσιεύθηκε στις 13 Αυγούστου 2015

theodorakis-meimarakis-gennimata

 

Η Φρειδερίκω της Βουλής δημιούργησε παντού εχθρούς και με πρόταση μομφής αργά ή γρήγορα θα φύγει. Αμήν και δοξασι. Η Αριστερή Πλατφόρμα θα διαχωρίσει τη θέση της από την επικείμενη ψηφοφορία και θα έχουμε ένα διόλου βελούδινο διαζύγιο με τις ομάδες που στηρίζουν βρέξει-χιονίσει -ακόμη και σε περίπτωση αυτοκτονίας, χαίρε Αλέξη θα φωνάζουν- την ηγεσία του Σύριζα.

Η Σοσιαλιστική Τάση που μπορεί να μην έχει την πρωτοκαθεδρία στους κομματικούς μηχανισμούς αλλά τους περισσότερους ψηφοφόρους, είναι το ζήτημα θα μου επιτρέψετε. Ο Μητρόπουλος, πριν από λίγο, πέραν του ότι μίλησε για πολλοστή φορά για αριστερή ουτοπία μελών του Σύριζα αλλά και της κυβέρνησης, άφησε σαφέστατη αιχμή κατά του Τσίπρα λέγοντας » μην με κάνετε να μιλήσω για την ηγεσία που μόνη της, με παντελώς προσωπικά κριτήρια (δις), επέλεξε το εν λόγω πρόσωπο για ΠτΒ, ενώ γνώριζε τα στοιχεία του χαρακτήρα της, την δομή της προσωπικότητας, την πορεία της. Μην, σας παρακαλώ, η ηγεσία γνώριζε πάρα πολύ καλά«. Στη συνέχεια φυσικά το «μάζεψε» λέγοντας ότι «δεν θέλω να αναμιχθώ σε ένα θέμα που αφορά μόνο 2 άτομα, τον πρωθυπουργό και την ΠτΒ«, τονίζοντας όμως ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας σήμερα. Σοσιαλιστικός ο πονοκέφαλος για τον Τσίπρα κι όχι μόνον ευρωκομμουνιστικός.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει μεγάλο κοινωνικό έρεισμα, δεν αποτελεί ΤΗΝ απειλή για τον Τσίπρα, μην γελιόμαστε. Το αντιμνημονιακό μπλοκ έχει συγκεκριμένους μνηστήρες και διεκδικητές: από την Ανταρσύα που από ότι όλα δείχνουν θα συνεργαστεί με το νέο κόμμα Λαφαζάνη και λοιπών, το ΚΚΕ και την ΧΑ. Μιλάμε δηλαδή για κόμματα που είτε δεν διατίθενται να κυβερνήσουν, είτε είναι στα όρια του δημοκρατικού τόξου κι άρα τους απορρίπτει η πλειοψηφία στην κοινωνία.

Το κλειδί των εξελίξεων και το ζουμι της υπόθεσης είναι στην αντιπέρα, λοιπόν, όχθη. Τι θα κάνει το Ποτάμι; Θα μας βαφτίσει όλους σκυλολόι θεωρώντας ότι υβρίζοντας θα προσελκύσει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους; Δεν νομίζω. Θεωρώ ότι ήταν μια πολιτική και επικοινωνιακή αστοχία του κ. Θεοδωράκη που δεν συνάδει με το πολιτικό ήθος αλλά και το ύφος του χώρου που θέλει να «αρμέξει» ψήφους. Θα προστρέξει σε συνεργασία με τον Τσίπρα και το νεοαφιχθέν -από ότι φαίνεται οσονουπω- μέλος του Σύριζα, τους ΑΝΕΛ; Κομματάκι δύσκολο το κόβω. Με τις διάφορες «σκυλίσιες» ράτσες -προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δυναμικές, παρούσες, με αντοχές και απολύτως δοκιμασμένες στα δύσκολα- θα αναγκαστεί να συνεργαστεί. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Η ΝΔ αμφιταλαντεύεται από μια νεολαία που δεν φιλελευθεροποιείται, αλλά επιστρέφει στις αξίες της παραδοσιακής δεξιάς του 80, δυστυχώς, ενώ η ηγεσία της ακολουθεί το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας» μέχρι στιγμής ανασύροντας στελέχη από τη ναφθαλίνη,  που όσο ικανά κι αν είναι, δεν ελκύουν όχι απλά τους κεντρώους ψηφοφόρους που έχει βάλει στο στόχαστρο, αλλά προκαλούν και ζωηρές, αν όχι ηχηρές αντιδράσεις σε αρκετές νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος και σε σημαντικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κοινώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ηγείτο, αλλά σύρεται προς το παρόν στην τόμπολα του Σύριζα.

Ακριβώς το ίδιο αδύναμο είναι και το ΠΑΣΟΚ που σφάζεται με το Ποτάμι. Πιόνι στο παιχνιδάκι Αλέξη. Εγκλωβισμένοι να ψηφίζουν και να μπαλώνουν τις «τρύπες» της Αριστερής Πλατφόρμας και της ατολμίας/κωλυσεργίας Μαξίμου.

Οι ηγεσίες της αντιπολίτευσης του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου, γνωρίζουν με ακρίβεια τα παραπάνω. Πολιτική δεν είναι απλά διαπιστώσεις και να παρακολουθείς ωσάν έρμαιο τον πολιτικό σου αντίπαλο. Την πολιτική πρωτοκαθεδρία ο Σύριζα δεν την απέκτησε με το άγιο πνεύμα ή τον κρίνο ή σε μια νύκτα. Το έδαφος το βρήκε προσοδοφόρο λόγω των αδυναμιών, των αστοχιών και κυρίως της ατολμίας των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού.

Αναφέρονται διάφοροι πως στον Σύριζα  δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τα αυτονόητα. Γιατί κύριοι και κύριες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμιου μπορείτε άραγε εσείς για τα στοιχειώδη; Το θέμα για όποιον ανήκει στο μεταρρυθμιστικό κέντρο δεν είναι τι κάνει ο Τσίπρας, αλλά οι υπόλοιποι. Κομπάρσοι απλά; Να ψηφίσουν ναι σαφέστατα. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Αλλά, μετά την ψηφοφορία συνεννόηση, κατάθεση όρων και προϋποθέσεων και αποφυγή προσωπικών χαρακτηρισμών. Το καλύτερο χαρτί του Σύριζα είναι ο Τσίπρας…. ακόμα, δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. ΟΜΩΣ ο πρωθυπουργός έχει μια αδυναμία: η υλοποίηση όσων δεσμεύτηκε και πρόκειται να δεσμευτεί σήμερα το βράδυ, εξαρτάται από τη συναίνεση, αν όχι στήριξη αυτών που κατηγορεί: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμιου. Ας το αξιοποιήσουν, διάολε, οι τελευταίοι.

Είναι τραγικό, αν όχι απελπιστικό, για κάποιους/ες από μας που δεν θεωρούσαμε και δεν αντιλαμβανόμαστε ως διάνοια ή μεταρρυθμιστή τον κ. Τσίπρα, που δεν τον εμπιστευόμαστε ούτε στο ελάχιστο, να παρακολουθούμε μια αδύναμη, άχρωμη, αδιάφορη, φουκαριάρα αντιπολίτευση. Όχι, φίλτατοι. Δεν είστε κρίμα. Επιλέξατε/γετε να είστε για λύπηση. Αυτό μπορεί, ακόμα, να αλλάξει. Δουλέψτε το. Το οφείλετε σε εκείνους που όλο αυτό το διάστημα λοιδορηθήκαν ως προδότες, γερμανοτσολιάδες. Είναι αυτοί που θα βάλουν την πλάτη για μεταρρυθμίσεις και είναι εκείνοι που επιθυμούν τη φυγή προς τα μπρος, χωρίς να τρέφουν αυταπάτες. Ξυπνήστε επιτέλους από τον λήθαργο.

Σας το ψιθυρίζουν στην Ευρώπη, σας το λένε κατ’ ιδίαν, αφήστε πια την μοιρολατρική αντίληψη της πολιτικής που θέλει τον λαό μονίμως ηλίθιο συλλήβδην -ο πιο επικίνδυνος αφορισμός σε συνδυασμό με τον χειρότερο λαϊκισμό, βούτυρο στο ψωμάκι των άκρων- και εργαστείτε πέραν της διάσωσης της χώρας για να τονίσετε τις εξαιρετικές διάφορες που έχετε με τον Σύριζα και  ευρύτερα με το φαιοκόκκινο μέτωπο της εθνικής περιχαράκωσης.

Επιτέλους καταθέστε το σχέδιο σας για την επόμενη μέρα. Τι ακριβώς προτείνετε πέραν του «είναι κακός ο Σύριζα, τσαρλατάνος ο Τσίπρας»; Ευχαριστούμε πολύ. Το ξέρουμε, το βιώνουμε. Ποια ή πρότασή σας που σας διαφοροποιεί από τους Συριζανέλ εντέλει; Ψηφίσατε μνημόνια και τώρα ψηφίζουν κι αυτοί. Ποια η ειδοποιός διαφορά σας και γιατί δεν την κάνετε πιο ευδιάκριτη στους πολίτες; Πότε θα μπει το πολιτικό διακύβευμα στον πυρήνα της συζήτησης;

Τι περιμένετε;  Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

 

 

Πηγή: froufrouni.blogspot.gr