Γράφει ο Κώστας Χριστίδης*
Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 2 Οκτωβρίου 2015
Εν όψει της εκλογής νέου αρχηγού της «Νέας Δημοκρατίας» αναμενόμενο είναι ότι θα ακουσθούν πολλές απόψεις, θέσεις και προτάσεις ως προς την φυσιογνωμία του κόμματος και τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει ο νέος ηγέτης. Προσωπικά θεωρώ λάθος τις προτροπές του τύπου «κλίνατε επί δεξιά» ή «στροφή 45 μοιρών προς το κέντρο».
Όπως ορίζεται από την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, «τα αληθινά συμφέροντα του έθνους βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς». Κατ’ επέκταση, και οι όροι «κεντροδεξιά», «μεταρρυθμιστικό κέντρο», «νεοφιλελεύθερο άκρο» κ.ο.κ. στερούνται σαφούς περιεχομένου και όσοι κάνουν χρήση αυτών το πράττουν μάλλον από πνευματική οκνηρία ή άγνοια.
Το ιδεολογικό στίγμα της «Νέας Δημοκρατίας» απαιτεί αποσαφήνιση και ιεράρχηση όρων και αξιών όπως: ελευθερία, δικαιοσύνη, κράτος δικαίου, αλληλεγγύη, ατομικά δικαιώματα, ελεύθερη οικονομία κ.α. Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφεί για κάθε μία από τις έννοιες αυτές, οι οποίες κατά καιρούς τυγχάνουν πλήρους διαστρέβλωσης. Ως παράδειγμα υπενθυμίζω ότι οι στυγνότερες δικτατορίες αυτό-αποκαλούντο «σοσιαλιστικές δημοκρατίες».
Βασική ιδεολογική επιλογή της «Νέας Δημοκρατίας» είναι ο φιλελευθερισμός – χωρίς πρόσθετες ετικέτες, οι οποίες μάλλον σύγχυση παρά αποσαφήνιση επιφέρουν. Ο φιλελευθερισμός είναι μία επιλογή «μεσότητας». Απορρίπτει ακραίες αυταρχικές ή ολοκληρωτικές αντιλήψεις, υιοθετεί ένα ήπιο κλίμα, και αντιπαρατίθεται με ιδέες και επιχειρήματα, χωρίς ύβρεις ή βιαιότητες. Θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να περιορίζεται σε συγκεκριμένες αλλά πολύ σημαντικές αρμοδιότητες, περιλαμβανομένης της εκδήλωσης αλληλεγγύης προς τα αδύνατα μέλη της κοινωνίας. Κατά τα λοιπά, το τεκμήριο αρμοδιότητας πρέπει να λειτουργεί σε βάρος του δημόσιου τομέα.
Σε πιο πρακτικό επίπεδο, κάθε υποψήφιος αρχηγός πρέπει να τοποθετηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις σε μία σειρά θεμάτων, όπως: οικονομική ανάπτυξη, προσέλκυση επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεις, καταπολέμηση ανεργίας, περιστολή γραφειοκρατίας, φορολογική μεταρρύθμιση, επέκταση και γενικευμένη εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, αξιολόγηση απόδοσης, τροποποίηση του νόμου περί συνδικαλισμού, προστασία ατομικών δικαιωμάτων, εφαρμογή κράτους δικαίου, αντιμετώπιση πελατειακού κράτους, εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση.
Γύρω από αυτά τα θέματα θα έπρεπε να στρέφονται οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και όχι αν κάποιος είναι γιός ή ανιψιός πολιτικού προσώπου, αν είναι λιγότερο ή περισσότερο φωτογενής κ.λπ. Η «Νέα Δημοκρατία» δεν διαθέτει περιθώρια λανθασμένης επιλογής αρχηγού.
*Νομικός-Οικονομολόγος
Got something to say? Go for it!