Γράφει η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 31 Οκτωβρίου 2015

surprise

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

 

Σας καμάρωσα στην ΕΡΤ να μιλάτε αγγλικά για την… τεράστια επιτυχία που σημειώσατε στην διάσκεψη των Βρυξελλών με τις 50.000 του προσφυγικού κύματος και είδα με την ανάλογη εθνική υπερηφάνεια να μεταφράζονται τα λόγια σας με υποτίτλους στην ελληνική. Είπα, λοιπόν, να χρησιμοποιήσω στην επικοινωνία που έχουμε κάθε Σάββατο και αγγλικές λέξεις για να σας δείξω ότι έχω και εγώ κάποια γνώση της γλώσσας του Σαίξπηρ και του Μπέκαμ. Όπως έχουμε όλοι δει σε αμερικανικές ταινίες, τη λέξη «surprise» του σημερινού τίτλου χρησιμοποιούν οι συμπολίτες του Ομπάμα όταν κάποιος δικός τους έχει γενέθλια. Συγγενείς και φίλοι παριστάνουν όλη την ημέρα ότι δεν θυμούνται την γιορτή του και το βράδυ τον περιμένουν στα σκοτεινά χωρίς να μιλούν. Μόλις μπει στο σπίτι ο ανίδεος εορτάζων και εκεί που δεν το περιμένει, του κάνουν έκπληξη:

Ανάβουν τα φώτα, φωνάζουν «surprise» και του χαρίζουν τα δώρα τους! Έτσι και εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, εκεί που είμαστε ανίδεοι και που δεν το περιμένουμε, μας κάνετε εκπλήξεις! Surprise! Την πρώτη μεγάλη έκπληξη μας την κάνατε, κύριε πρωθυπουργέ, το καλοκαίρι. Ενώ μας είχατε υποσχεθεί ότι θα μας απαλλάξετε από το Μνημόνιο και ότι θα θέσετε τέλος στην λιτότητα, εκεί που ήμαστε ανίδεοι και που δεν το περιμέναμε με τίποτα, μας κλείσατε τις Τράπεζες με τα capital controls! Surprise! Και τι surprise! Πρώτου μεγέθους! Ούτε που είχε περάσει από τον νου μας τέτοια εξέλιξη. Και ιδού που μας αξίωσε ο Σύριζα να την ζήσουμε εμείς, ο λαός που έδωσε τον πολιτισμό στην Ευρώπη! Ούτε Πολωνοί, ούτε Ούγγροι, ούτε Μαλτέζοι, ούτε Πορτογάλοι, ούτε Λεττονοί και άλλοι βαλτικοί λαοί είχαν την τύχη μας!

Μπήκαμε στο φθινόπωρο, άνοιξαν τα σχολεία, πήγαν και έγραψαν τα παιδιά τους οι γονείς άλλοι στα δημόσια και άλλοι στα ιδιωτικά. Ανίδεοι ήταν οι γονείς και εκεί που δεν το περίμεναν… surprise! Τους κάνατε την έκπληξη, κύριε πρωθυπουργέ, με το 23% ΦΠΑ πού βάλατε στα ιδιωτικά σχολεία, στα φροντιστήρια και στα νηπιαγωγεία! Δεν λέω, βέβαια, με πενταροδεκάρες υπολογίζεται αυτή η έκπληξη, αλλά δεν περιφρονούν τόσο όλοι οι γονείς το χιλιάρικο όσο ο κ. Φίλης, που φαντάζομαι ότι το αφήνει «πουρμπουάρ» στην σερβιτόρα της καφετέριας όπου απολαμβάνει τον καπουτσίνο του.

Αυτοί που δεν προφταίνουν να συνέλθουν από surprise σε surprise, κύριε πρωθυπουργέ, είναι οι συνταξιούχοι. Δεν ξέρω εάν το έχετε ακούσει, αλλά ημέρα παρά ημέρα αποκεφαλίζονται οι συντάξεις με την ίδια άνεση που αποκεφαλίζει ο τζιχαντιστής Τζών τους δημοσιογράφους που πέφτουν στα χέρια του. Surprise ετοιμάζετε και για τα μικρά αυτοκίνητα που αγοράστηκαν με ισχύουσα την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας. Άλλη surprise μας αιφνιδίασε με το κλείσιμο των φαρμακείων που προκαλέσατε. Η απεργία των φαρμακοποιών απλώς ανεστάλη προσωρινά, αλλά η απειλή παραμένει.

Αφού σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τις ως τώρα εκπλήξεις, κύριε πρωθυπουργέ, σας παρακαλώ μη μας αιφνιδιάσετε άλλο μέχρι το τέλος του 2015. Κυρίως μην ξοδευτείτε να μας κάνετε και χριστουγεννιάτικες surprises! Κρατείστε τες για του χρόνου.

 

Μετά τιμής,

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ